Quantcast
Бойко Рашков: Гешев спира всички процеси срещу бивши управляващи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Бойко Рашков: Гешев спира всички процеси срещу бивши управляващи

Може да са заложени политически бомби с цената на тока, обяви вътрешният министър
Обновена
6 943

Ръководената от Иван Гешев прокуратура не позволява да се развие нито един процес, който касае бивши управляващи. Не знам да има досъдебно производство по сигналите за нарушения, подадени от служебното правителство. Това обяви в ефира на БНР служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

"В цивилизованите страни няма безконтролни длъжностни лица като в нашата страна. В България главният прокурор е абсолютно безконтролен. Когато той е избран от една политическа партия и продължава, дори и без това правителство, да го брани по всякакъв начин. Това е сериозен въпрос, който най-напред трябва да занимае нас - като държава, като народ", изтъкна Рашков.  Той бе категориен, че въпреки бавенето на делата усилията по разкриване на нарушенията няма да спрат. 

"Ние ще разследваме докрай всички строежи, които са започнати от Бойко Борисов, най-вече магистралите, където се констатират още от самото начало десетки нарушения. Дори не знам дали има действие по строителството на магистрала "Хемус", което да е в съответствие със закона", коментира Рашков. Вече стана ясно, че за строителството на магистралата, възложено от държавната фирма "Автомагистрали" в разрез със ЗОП на скрити подизпълнители, са платени огромни аванси за работа в далечното бъдеще. Такива аванси са платени и за участъци 7-9, където дори няма одобрено трасе. 

"Угоднически ли прокуратурата е мълчала, когато е започнало едно строителство без каквито и да било строителни книжа? ... Българската прокуратура не е ли знаела това, МВР, ръководено от Христо Терзийски и Младен Маринов, не е ли знаело това, ДАНС не е ли знаела това?", попита Рашков.

Той отказа да коментира детайли по друга започнала проверка - акцията на ДАНС и МВР в КЕВР, но обяви, че тези действия не са предизборни и ще бъдат ежедневие. "Правозащитните органи не могат да останат безучастни към онова, което се случва у нас сега, по спекулативен начин да бъдат вдигани цените така, че те да станат непосилни за обикновения български гражданин", аргументира се вътрешният министър.
„Проверката ще продължи, докато изясним как стоят нещата в действителност. Както в КЕВР, така и на други места“, обяви по-късно на брифинг Рашков. „Въпросът е и чисто политически, дали някой не е заложил бомби преди известно време, за да дойде сега есента и да започнат да се колебаят цените главно нагоре и да се каже вижте колко е лошо служебното правителство. Не изключвам и тази хипотеза“, каза още той.

По повод обвиненията на ДПС, че Рашков погазва конституционни права на български граждани, вътрешният министър отговори: "Това са политически спекулации на тази политическа партия и аз получих парламентарно питане, в което се твърдеше, че се упражнява репресия. Помолих да ми дадат конкретни данни за случаи, до този момент не са ми дадени. На голи твърдения не вярвам".

Рашков изрази надежди статуквото в България да се промени и разследванията за престъпленията, свързани с бивши управляващи, да продължат. "Това са престъпления, на които скоро давността няма да изтече", допълни вътрешният министър. 

ЗАКЪСНЯЛО

Рашков коментира и разпита на Бойко Борисов по сигнал за оказван преди повече от 10 години натиск върху свидетел по разследване срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. "Проверката беше задължителна да се направи, защото преди 10-ина години тази проверка не е извършена. Тогава по това дело Борисов изобщо не е бил разпитван. ... Когато цяла България чу разговора между Борисов, Кокинов и Найденов, а те обсъждат положението на Найденов, който може да стане обвиняем, и Борисов по този въпрос не е разпитван. Когато се крие делото в прокуратурата, ефектът е почти нулев", допълни Рашков. 

СРЪБСКА ВРЪЗКА

„Обсъдихме мигрантския натиск, който безпокои нашата страна. Това неминуемо ще се отрази и върху нашата съседка Република Сърбия. Това е и един от въпросите – да засилим нашето сътрудничество в тази насока. Това е проблем, който безпокои и сръбската страна“. Това пък обяви Бойко Рашков след срещата си със сръбския си колега Александър Вулин.

Според Вулин България и Сърбия се сблъскват със сходни проблеми, когато става дума за мигрантите. Той смята, че сътрудничеството със София може да намали мигрантския натиск. „Всеки мигрант, който спрем на границата на Сърбия и на България е един мигрант по-малко и за нашите държави, но и за Европа“, каза той. 

По време на срещата двамата министри са коментирали и транспортните въпроси. Двете страни са се обединили, че е от общ интерес транспортът на стоки да бъде по-бърз и лесен.

По отношение на транспортния трафик министър Рашков каза: „Въпросът за трафика на транспортни средства представлява интерес. Тежкотоварните и леките автомобили затормозиха този, а и други гранични пунктове на нашата страна. Усилията, които полагаха нашите власти за решаване на този проблем, бяха огромни. Обсъдихме един позабравен проект, който би могъл да реши проблемите. Много добре е, че сръбската страна е в много по-напреднал стадий от изграждането на пътя, докато ние сме го изоставили с 6-7-8 километра. Обсъдихме въпроса за възобновяване на това строителство, така че да можем да осигурим още един пункт, през който да може да се минава с лекотоварни автомобили”, каза Рашков. 

Вулин заяви, че договореното от президентите Радев и Вучич отваряне на нов ГКПП ще се случи.

Още

Прокуратурата пак привиква Бойко Рашков на разпит по делото "Хемус"

22.11.2022

Обновена

942
Рашков за делото на ГЕРБ срещу него: Ще ги изчакам да се налудуват

20.11.2022

3308
Делото "ГЕРБ срещу Рашков" се отложи за догодина

18.11.2022

Обновена

3708