Медия без
политическа реклама

Ясен Петров: Мачът в Литва може да ни отвори вратата за Мондиал 2022

Селекционерът на националния отбор призна, че договорът му е до януари догодина

27 Септ. 2021Обновена
БГНЕС
Ясен Петров

Селекционерът на националния отбор по футбол Ясен Петров призна, че евентуална победа при гостуването ни срещу Литва може да увеличи значително шансовете ни за класиране на световното първенство догодина в Катар. Тимът ни играе във Вилнюс на 9 октомври. В момента България е на четвърто място в групата с актив от 5 точки. В зависимост от развоя на другия мач от група С същия ден (между Швейцария - с 8 т. и Северна Ирландия - с 5 т.), националите ни могат да излязат на трето място и дори да се приближат максимално до втория.

"Не искам да слагаме каруцата пред коня. Имаме шанс, не мога да кажа, че нямаме шанс (б. ред. - за Мондиал 2022). Първо, най-важният мач е следващият, и той е мачът с Литва. Евентуално този мач може да ни отвори врата, трябва да го вземем. Затова сме концентрирани да отидем в Литва и да дадем най-доброто от себе си. Те ще са максимално мобилизирани, защото записаха тежка загуба от Италия, ще играем на изкуствен терен. Това ще е нещо коренно различно за нас, но въпреки всичко нашето желание е да отидем и да победим", коментира Петров пред bTV.

Той призна, че договорът му е за 1+1 година, т.е. първата година изтича през януари 2022 г. Засега индикациите са, че контрактът ще бъде подновен, макар още да няма категорично изказване от БФС по този въпрос.

Самият селекционер заяви задоволство от работата си до момента: "Дали имам комфорт от страна на БФС? Изключителен. Договорът ми е за 1+1 година, това е решение на футболния съюз. До този момент имам абсолютен комфорт, нямам проблем с никой. Вече започваме да правим ядро. Не е лесно, но не се оплаквам. Знам какво ни предстои. Опитвам се да им вдъхвам оптимизъм (б.ред. - на футболистите) през цялото време. Няма значение, че нямаме звезди. Вярвам на хората, които викаме."

Малко по-късно той обяви и избраниците си от вътрешното първенство за мача с Литва, както и за домакинството срещу Северна Ирландия на 12 октомври. В състава е включен един дебютант - синът на Велислав Вуцов - Светослав, който изнася силни мачове на вратата на "Славия". Той заменя Николай Михайлов ("Левски"), който е наказан за мача с Литва.

Междувременно БФС пусна в онлайн продажба билетите за мача срещу Северна Ирландия. Те могат да се закупят в платформата iPass и всички офиси на EasyPay в страната. Цената на пропуските за Сектор А на ст. "Васил Левски" е 24 лв., за В - 18 лв., а за Б и Г - по 12 лв.

 

СЪСТАВЪТ

Вратари: Георги Георгиев ("Черно море"), Мартин Луков ("Ал-Тай", С. Арабия), Светослав Вуцов ("Славия");

Защитници: Васил Божиков ("Слован", Слвк), Валентин Антов ("Монца", Ит), Петко Христов ("Специя", Ит), Андреа Христов ("Славия"), Антон Недялков ("Лудогорец"), Иван Турицов ("ЦСКА-София"), Димитър Велковски ("Серкъл Брюж", Бел);

Халфове: Георги Костадинов ("Арсенал", Рус), Тодор Неделев ("Ботев", Пд), Ивайло Чочев ("ЦСКА 1948"), Кристиян Малинов ("Льовен", Бел), Петър Витанов и Бирсент Карагарен ("Локомотив", Пд), Доминик Янков ("Лудогорец"), Илиан Илиев - младши ("Аполон", Кип), Борислав Цонев ("Левски"), Радослав Кирилов ("Славия");

Нападатели: Кирил Десподов ("Лудогорец"), Димитър Илиев ("Локомотив", Пд), Георги Йомов ("ЦСКА-София"), Спас Делев ("Арда"), Атанас Илиев ("Асколи", Ит).

Още по темата