Медия без
политическа реклама

Петър Илиев е плагиатствал, заключи Етичната комисия на СУ

Трудът ми няма нищо общо с труда на Наталия Киселова, а слуховете за моето уволнение са силно преувеличени, коментира Илиев

27 Септ. 2021ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
стопкадър 7/8 тв

Петър Илиев, кандидатът на "Има такъв народ" за силов вицепремиер в оттегленото от партията на Слави Трифонов правителство, е плагиатствал. Това е заключението на Етичната комисия на Софийския университет, заради което ректорът на вуза предлага да стартира процедура за освобождаването на Илиев като преподавател. Етичната комисия е открила, че Илиев е преписал дори някои буквени грешки от дисертацията на Наталия Киселова.

В книгата на д-р Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение - дисертацията "Парламентарен контрол" на Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник. Това е заключението на Етичната комисия на СУ, обявиха от университета днес.

Според Правилника за устройството и дейността на Софийския университет (ПУДСУ) установеното по предвидения в закона ред плагиатство е основание за прекратяване на трудовото правоотношение, се сочи в съобщението. И се обяснява, че според правилника при данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет да избере комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до Факултетния съвет.

Тъй като заключението на Етичната комисия показва наличие на данни за плагиатство, ректорът на Софийския университет отправи обосновано искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата по прекратяване на трудовите отношения.

Резултатите от сравнението на около 135 страници от дисертацията на Киселова, състояща се от 345 страници - без приложенията и библиографията, с около 92 страници от книгата на Петър Илиев от 697 страници, както и фактът, че дисертационният труд на Киселова не е цитиран в книгата и не е включен в библиографията към нея, дават основание на Етичната комисия да потвърди наличието на плагиатство от страна на Петър Илиев. "Впечатляващо е, че в сравняваните страници от книгата на Петър Илиев близо 230 бележки с цитирания на източници и авторски текст от научния апарат под линия е изцяло заимстван от дисертацията (добавени са по-малко от 10 нови бележки). Използвани са характерни за плагиатството техники: буквално заимстване на чужд текст без позоваване на автора му; заимстване на чужд текст с внасяне в него на някои промени, които не променят смисъла му, отново без цитиране на неговия автор; комбиниране на различни пасажи от чужд текст в общо изложение, без да се посочва откъде са взети и кой е авторът им", пише в становището на Етичната комисия. (Пълния му текст може да видите тук).

Книгата "Компетенцията на Народното събрание" на неуспелия кандидат-министър на ИТН Петър Илиев е "изтъняла" с 80 страници, след като за нея започна проверка по сигнали за плагиатство.

От становището на комисията се разбира, че тя се е задействала по три сигнала, подадени на 4 август до ректора на СУ - първият е от студент във Факултета по математика и информатика, вторият - от студент в Юридическия факултет, а третият - от докторант в Богословски факултет.

618 или 697 страници е книгата на Илиев

В доклад до Етичната комисия Наталия Киселова потвърждава, че са налице съвпадения между пасажи от докторската й дисертация, защитена през 2007 г., и от две нейни статии от 2006 г. и книгата на Илиев, издадена от издателство "Нова звезда" през 2015 г. Приложената таблица съдържа данни за приблизително 90 проблемни страници в книгата на Илиев "Компетенцията на Народното събрание", състояща се от 697 страници.

На 13.08.2021 г. с писмо до ректора и до Етичната комисия издателство "Нова звезда" по собствена инициатива изпраща за целите на проверката два екземпляра от книгата "Компетенцията на Народното събрание", състояща се от 618 страници, за които се твърди, че са отпечатани през 2015 г. 

Тъй като Етичната комисия констатира несъответствие между страниците от книгата на д-р Илиев, цитирани от доц. Киселова, и книгата от 618 страници, започва да издирва екземпляр от книгата. Получава я от няколко места - служебно от а Катедрата по конституционноправни науки, както и изпратена за целите на проверката от докторант и съдия от София. Всички те са от 2015 г. и са от 697 страници. Такъв екземпляр се пази и в Националния институт на правосъдието, както и в Нов български университет. В Юридическия факултет на СУ самият Илиев е занесъл 5 броя от книгата от 697 стр., "които по негова воля не са били заведени надлежно в базата данни и се съхраняват в хранилището на библиотеката, без да се ползват от читателите й", пише още в становището.

Етичната комисия цитира и данни от онлайн книжарници, в които книгата на Илиев е описана като съдържаща 698 страници (с последната бяла). "Компетенцията на Народното събрание", Издателство "Нова звезда", 2015 г., от 697 страници е описана в каталога на Конгресната библиотека на САЩ, където е достъпно и нейното съдържание.

От Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 16 септември отговорят на СУ, че първият екземпляр от книгата "Компетенцията на Народното събрание" от 618 страници е депозиран на 13 август 2021 г., а вторият - на 1 септември 2021 г. 

Така комисията приема, че има достатъчно доказателства, че през 2015 г. книгата е отпечатана на 697 страници, както и че тези именно екземпляри от книгата от 697 страници са относими към проверката за плагиатство.

"Отвъд компетенциите на Комисията е проверка на действията на издателството, с или без участието и съгласието на автора, свързани с недепозирани в срок екземпляри от книгата през 2015 г., както и с евентуално отпечатване на коригирана версия на книгата, необозначена като второ издание", пише в становището на Етичната комисия.

Задължението за цитиране се отнася и до непубликуваните дисертационни трудове. Смятаме, че е налице незачитане на чужд принос в научен труд, получил оценка за приноси в науката в процедура на ВАК. Съпоставянето на съответните части от дисертационния текст на Наталия Киселова и от книгата на Петър Илиев е показателно за начина, по който е осъществено присвояването на текстове. Плагиатството е вид измама, поради което е смятано за тежко нарушение на научноизследователската етика, недопустимо като деяние и поведение на член на академичната общност.

 

 

Изключително зрелище сътвори тази сутрин кандидатът за вицепремиер и министър на вътрешните работи на ИТН Петър Илиев. Той гостува на Нова телевизия, като това бе първата негова медийна изява след номинирането и настаналите скандали около името му.

Преписано с грешките

"Същевременно обширни пасажи са заимствани буквално със спорадични редакции и замени на думи и фрази със синоними и сходни по значение думи. При буквалното следване на текста на дисертацията са се запазили дори и такива грешки като "pal excellence" (вместо par excellence) на с. 83 от дисертацията, появяваща се и на с. 74 от книгата. Същото се отнася и до често употребяваните в дисертацията курсивирани думи, които тук-там са останали в текста на книгата, без никаква ясна причина. Научният апарат и в този параграф на книгата е изцяло и буквално заимстван от дисертацията, без никакви добавяния на нови източници", пише в анализа на комисията.

За друга глава се сочи, че "всички бележки под линия (вкл. авторските текстове в тях) са изцяло взети от дисертацията, като единствено използваните в нея съкращения "Цит. съч." или "..." при изписването на вече цитирани източници, в книгата са допълнени с пълното описание на данните на източника."

Петър Илиев до комисията: Не съм чел труда на Киселова

Петър Илиев ползва адвокат в производството пред Етичната комисия. Той праща становище от 13 точки до проверяващите. В него настоява да бъде проверена книгата от 618 страници, твърди, че никога не е чел и не се е запознавал с посочените в сигналите трудове на доц. Киселова, че неговата монография предхожда по време книгата й, както и че през 2015 г. докторската й дисертация не е публикувана. Според Илиев няма никакво сходство между докторската дисертация на Киселова и неговата книга. Той иска Етичната комисия да установи дали текстовете на Киселова имат оригиналност, научна новост, авторски научен принос и авторски научен резултат и дали не представляват цитирания и позовавания на други автори. Твърди още, че автори, които цитират в своите научни трудове едни и същи първоизточници, не извършват плагиатство. Освен това поставя под съмнение подателите на сигнала, както и правилата, по които работи Етичната комисия.

До ректора на Софийския университет в сряда са подадени три сигнала по случая със съмненията за плагиатство от страна на номинирания от "Има такъв народ" за вътрешен министър Петър Илиев, съобщи Mediapool, като цитира пресцентъра на СУ.

Петър Илиев в "Туитър": "Оруеловата "1984" се е пренесла през 2021 г. в Храма на науката

"Твърдя, че моят труд няма нищо общо с труда на Наталия Киселова. Слуховете за моето уволнение са силно преувеличени", заяви пред bTV Петър Илиев.

Той реагира на съобщението от СУ и с три поста в "Туитър":

"Категорично не приемам становището на Етичната комисия, за което научих от медиите. То нарушава Правилника на СУ и поне два закона. Видно е, че комисията се е водила от политически съображения, за да ме засегне лично, а оттам и да уязви ПП ИТН, от която бях издигнат."

"Днес в медиите стана ясно, че в комисията на ключова позиция има човек, който е бил учредител и кандидат за депутат от ПП "Да, България". Доколко това е повлияло на решението, оставям на вашата преценка!"

"Оруеловата "1984" се е пренесла през 2021 г. в Храма на науката, като инструмент за отстраняване на неудобни учени и преподаватели. Дали политическата и "чрезвичайна" целесъобразност не е започнала по болшевишко-комисарски начин да господства над върховенството на закона?"

Председател на Етичната комисия е доц. д-р Валентина Кънева, зам.-председател е доц. д-р Боряна Мусева, членове са проф. д-р Евгения Калинова, доц. д-р Бистра Мизова, доц. д-р Веселин Кожухаров, доц. д-р Веселина Москова-Думанова, гл. ас. д-р Пламен Цветков, Росица Банкова, главен инспектор администрация и студентът Росен Иванов.

Коментар и от ИТН

Бившият депутат от "Има такъв народ" Станислав Балабанов заяви че казусът около труда на Петър Илиев ще се реши в съда. Той вижда в случая политическа атака: "Петър Илиев е достатъчно добър и образован юрист, който трябва да отговаря вече сам оттук-нататък за действията си в съда, ако се стигне дотам. Съдът е мястото, където трябва да се реши този казус. Софийският университет, наистина въпросите трябва да бъдат насочени към тях: Защо чак сега? Защо преди 5 години те са мълчали по тази тема. Защо са изпуснали законовите срокове?".

Още по темата