Медия без
политическа реклама

Бъдещето на Великобритания е в ръцете на европейските шофьори

Страната чак сега осъзна колко много зависи от труда на ЕС, особено в хранителната и логистичната индустрия

Pixabay
Индустрията е под нарастващ натиск да поднови работната си сила, но е истинска борба да се намерят нови шофьори.

Недостиг на храна и петрол във Великобритания заради малкото на брой шофьори на тежкотоварни камиони, които да работят в страната. Това е бурята, която започна да вилнее в Обединеното кралство през януари 2020 г., предизвиквайки най-сериозния недостиг на хранителни продукти и петрол от 70-те години на миналия век.

В момента драмата достигна нов връх - 56% от англичаните в момента страдат от значителен недостиг на храна, забелязва се и 40% увеличение на цените на определени продукти, а от  Асоциацията на търговците на дребно на бензин (PRA), която представлява почти 5500 независими търговски обекти, заявиха, че от 50 до 90% от членовете ѝ са докладвали за изчерпване на наличните количества основни горива. 

Противниците на Брекзит твърдят, че Великобритания сама си е създала логистичната криза, която води до верига от проблеми; други твърдят, че заради лошите условия индустрията в цяла Европа страда от недостиг на шофьори.

Липсата на транспорт доведе и до драстичното покачване на цените на хранителните продукти във Великобритания. Ситуацията се влоши допълнително и от логистичните проблеми, причинени от пандемията от COVID-19. Кризата доведе до опасения, че

Обединеното кралство може да преживее втора ''зима на недоволството'' 

Има предупреждения, че рафтовете ще се изпразнят по-рано от обикновено преди Коледа.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън даде началото на операция ''Ескалин'' и мобилизира стотици военни, които да доставят гориво на бензиностанциите, останали без петрол. Министрите обмислят редица варианти за излизане от ситуацията, сред които и улесняване на работната виза за шофьори на цистерни от ЕС.

След Брекзит огромен проблем за превозвачите се оказа, че има твърде много работни места, а няма достатъчно британски граждани, желаещи да ги запълнят. До юни 2020 г. повече от 14 000 шофьори са напуснали Великобритания, за да търсят работа в други страни в ЕС. Само 600 от тях се връщат до юли 2021 г. Иронията е налице - след като поддръжниците на Брекзит обвиниха европейските работници, че крадат работата на британците, Обединеното кралство чак сега осъзна колко много зависи от труда на граждани от ЕС, особено в хранителната и логистичната индустрия. 

Някои експерти излязоха публично, за да говорят по този въпрос, включително ръководителят на Федерацията по храните и напитките Иън Райт, който предупреди, че проблемът с недостига на храна може да се окаже постоянен. Той подчерта, че Великобритания няма да умре от глад, но че британските граждани трябва да свикнат с мисълта, че

повече няма да имат разнообразието от продукти,

на което са свикнали. ''Търговците и потребителите от Обединеното кралство имаха почти всеки продукт по рафтовете на магазините или в ресторантите, и то целогодишно. Това свърши и не мисля, че ще се върне", предупреди Райт и допълни, че бизнесът трябва ясно да приоритизира кои продукти да транспортира до Обединеното кралство.

Сред редица аварийни решения, които се обмислят за облекчаване на кризата във веригата на доставки, Лондон заяви, че ще позволи на до 5000 шофьори на тежкотоварни автомобили от ЕС да започнат работа във Великобритания до Коледа.

Тук обаче управляващите удрят на камък. Шофьорите на тежкотоварни автомобили от Европейския съюз казаха, че

няма да работят по краткосрочни договори,

за да облекчат кризата, а като причина посочиха лошите условия на труд в индустрията. ''Работниците от ЕС, с които разговаряме, няма да отидат в Обединеното кралство, за да помогнат на страната да излезе от калта, която сама си създаде'', каза за Би Би Си холандският профсъюзист Едвин Атема от синдиката FNV, който представлява шофьорите в целия блок. Атема поясни, че планът, дори и с предложението за високо заплащане, пренебрегва факта, че шофьорите все пак ще трябва да плащат за собственото си настаняване в хотели в почивните дни. ''Заплащането е важно, но не е всичко'', ​​каза Атема и добави, че индустрията в цяла Европа е ''болна'' много преди COVID-19 и Брекзит, защото европейските компании гледат на шофьорите ''като на продължение на превозното средство''.  Индустрията в цяла Европа е ''измъчвана от експлоатация, от безотговорни мултинационални компании, които подбиват цените, което завършва с това, че шофьорите  просто напускат индустрията'', каза той.  

Подобна динамика прогонва работниците. ''Тази работа не е привлекателна'', казва за ''Политико'' Пантелимон Октавиан Тетиляну, шофьор на дълги разстояния от Румъния.- Не можете да бъдете със семейството си. Няма време за обяд, няма време за закуска или вечеря. Заспивате плувнали в пот, защото няма как да се къпете на магистралата всеки ден. Не перете дрехите си. Пътувате предимно мръсни и миришете". Проблемите със сигурността също правят работата опасна, добави той, като посочи атаките на мигранти, опитващи се да стигнат до Великобритания. Тетиляну е бивш учител и управлява камион през последното десетилетие. Сега брои дните, докато напусне търговията. "Ще върша тази работа още две години и сбогом!

Това не е място, където искам да остаря".

Все по-често единствените, които желаят да се примирят с ужасните условия, са шофьорите извън ЕС - от Русия, Украйна и Киргизстан, каза Кристина Тилинг, секретар на федерацията на транспортните работници. Проблемът започва с тарифите, които компаниите за пътни товарни превози таксуват за услугите си, каза тя, които не са достатъчно високи, за да покрият ''законни разходи за труд'', включително заплати и настаняване на шофьори.

Индустрията е под нарастващ натиск да поднови работната си сила, но е истинска борба да се намерят нови шофьори. Транспортните компании посочват лошия имидж на сектора, регулаторните пречки и високите разходи за обучение като бариера за привличането на нови служители - особено сред жените, мигрантите и младите хора, които според тях представляват неизползван ресурс.

Ето защо са необходими бързи мерки

Компанията Hegelmann Poland създава своя собствена програма за обучение и обещава да покрие лицензионните разходи за нови шофьори и им гарантира работа. Също така обещава да помогне на украинци и работници от Беларус с документи, необходими за легална работа в Полша, на която ѝ трябват около 120 000 шофьори.

Бени Сметс, изпълнителен директор на белгийската транспортна компания Ninatrans, с клонове във Франция, Холандия и Германия, заяви, че запълването на свободните работни места е станало ''много по-трудно''. Ситуацията може да не е толкова лоша, колкото във Великобритания, но недостигът на шофьори ''е толкова драматичен, че ще трябва да преустановим работа с някои клиенти'', твърди Сметс.

Промишлените и транспортните работнически организации също така призоваха за повече места за паркиране, където шофьорите да могат спокойно да си починат или да получат достъп до основни услуги на фона на сигнали за кражби и насилие. В момента в ЕС има приблизително 100 000 места за паркиране. По-малко от 3 процента от съществуващите паркоместа са сертифицирани, безопасни и защитени.

В крайна сметка всичко се свежда до това да се направи работата по-привлекателна за потенциалните шофьори. Когато съществуващата работна сила не се застъпва за своята професия, няма шанс нови хора да бъдат привлечени в индустрията.

 

Ключови думи:

Великобритания, петрол, ЕС

Още по темата