Медия без
политическа реклама

МС планира вдигане на максималния осигурителен доход

03 Окт. 2021Обновена
EPA/BGNES
Валери Белчев

"Да, обсъждаме вдигане на максималния осигурителен доход от 2022 г.", заяви служебният финансов министър Валери Белчев пред Нова тв. В момента той е 3000 лв., синдикатите настояват за 3600 лв. Белчев не се ангажира с конкретно число. И в предишни години синдикатите и БСП настояваха доходът да се вдигне, но това не се реализира, защото мярката ще засегне хората с високи доходи, които са най-вече IT специалисти. 

Още през юли, когато КНСБ отново повдигна въпроса за вдигане на осигурителния доход и социалният министър Гълъб Донев допусна такава възможност с актуализацията на бюджета, ИТ секторът, който осигурява работещите на официалните им високи заплати, бе твърдо против покачването на максималния осигурителен доход от 3000 лв. на 3300 лв. или на 3600 лв.

Това става ясно от официална позиция на Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ

Подобно решение не може да стане факт без одобрение от парламента, защото размерът на максималния месечен осигурителен доход се определя в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Белчев смята, че и ДДС, който бе намален до 9 процента миналата година заради ковид кризата - за книгите, детските храни и пелени, трябва да продължи да е такъв, докато има здравна криза. 

По казуса "Румен Спецов" финансовият министър съобщи, че "не съм адвокат. Но г-н Спецов ми съобщи подробно каква е ситуацията с фирмата му и според мен беше убедителен". Прокуратурата продължава проверката. 

Белчев наследи на поста Асен Василев. Пред Нова тв той заяви, че постът му е предложен от Кирил Петков, който също напусна сулжебния кабинет. 

Още по темата