Quantcast
Алгоритмите на Facebook подклаждат гнева на младите потребители | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Алгоритмите на Facebook подклаждат гнева на младите потребители

2 741
 БГНЕС
Франсис Хауген

Показанията на Франсис Хауген вероятно ще засилят натиска върху американските законодатели да предприемат конкретни действия срещу недосегаемата технологична компания Facebook. Бившата служителка и продуктов мениджър в екипа на социалната платформа, която пусна десетки хиляди страници с вътрешна информация и документи, даде показания на заседание в Сената.

По време на тричасовото изслушване тя многократно заяви, че Facebook и притежаваните от компанията платформи по своята същност не целят да причинят зло, а социалните медии могат да бъдат модерирани, за да са по-малко токсични за потребителите.

Хауген, която е работила по въпросите на гражданската неприкосновеност в компанията, отговори на въпросите на подкомисията по търговия на Сената относно това, което притежаваната от Facebook платформа Instagram знае за ефекта на приложението върху младите потребители. Въз основа на собственото вътрешно проучване на компанията, 13,5% от тийнейджърките с профили в Instagram казват, че платформата ги кара да мислят за самоубийство и самонараняване, а 17% казват, че Instagram влошава хранителните им разстройства. Алгоритмите предлагат на потребителите съдържание, което предизвиква у тях гняв, което пък води до голям трафик.

Самоличността на Хауген бе разкрита в неделя вечер в интервю за CBS. Преди това тя сподели поредица от документи с регулаторните органи и вестник Wall Street Journal, който публикува разследване от няколко части, показващо, че Facebook е наясно с проблемите с приложенията си, включително негативните ефекти от дезинформацията и вредите, причинени от Instagram, особено сред младите момичета. "Когато разбрахме, че тютюневите компании крият вредите, причинени от тях, правителството предприе действия", каза Хауген. Когато разбрахме, че колите са по-безопасни с предпазни колани, правителството предприе действия. Умолявам ви да направите същото и с Facebook", призова тя.

С 15 години опит в индустрията като експерт по алгоритми и дизайн, Хауген предложи редица промени. Според нея показването на новини трябва да става хронологично, а не алгоритмично; необходимо е назначаване на правителствен орган за технически надзор и изискване на по-голяма прозрачност във вътрешните дела на компанията. Сред предложените промени е и идеята Facebook да спре да профилира тийнейджъри и младежи и да насочва към тях реклами и съдържание, специално предназначени да се докоснат до страховете и несигурността им.

След изслушването Facebook оспори характеристиките на Хауген за влиянието на социалната мрежа върху младите. Компанията обаче заяви, че е съгласна с исканията за по-строга регулация. ''Време е да започнем да създаваме стандартни правила за интернет. Изминаха 25 години от актуализирането на правилата за интернет и вместо да очакваме индустрията да взима обществени решения, които принадлежат на законодателите, е време Конгресът да действа'', каза в изявление говорителят на компанията Лена Пиеч.

 

Още

Уди Алън пред Алек Болдуин: Ще направя още един филм

29.06.2022

477
Специално звено ще следи съдържанието на медии и социални мрежи

07.04.2022

1601
Руската прокуратура поиска забрана за "Фейсбук"

11.03.2022

Обновена

2527