Quantcast
Езикови центрове: Заслужен ли е поредният шамар за образованието? | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Езикови центрове: Заслужен ли е поредният шамар за образованието?

"Сред децата, които ние подготвяме днес, са и лекарите, на които вие ще разчитате утре!", пишат школите
3 752
 Илияна Кирилова
Времето, което децата се обучават в образователни центрове, е вероятно най-безопасният сегмент от тяхното ежедневие, казват от Асоциацията на езиковите школи

С поредното отворено и остро писмо се обърнаха от Асоциация на езиковите центрове в България до здравния министър Стойчо Кацаров и главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Заслужен ли е поредният шамар за образованието на българските деца", питат школите, провокирани от последните изявление на Кунчев, че в разгара на новата COVID вълна нови ограничения засега ще има само за образователния сектор.

"Изказваме нашето остро несъгласие с поредния опит за демонизиране на българския неформален образователен сектор и посочването му като главен виновник за разпространението на Ковид 19 в обществото, и по-специално в българските училища. Смятаме, че това е говорене "наизуст", вследствие на непознаване на начина ни на работа, въпреки изпратените от нас многобройни писма до институциите, в които обясняваме подробно как работим и какви мерки за защита на здравето на децата и учителите спазваме", заявяват от Асоциацията на езиковите центрове. Оттам се чудят дали писмата изобщо стигат до здравния министър, или центровете просто са "обичайните заподозрени", защото вдигат най-малко шум.

Оттам за пореден път повтарят твърдението си, че времето, което децата прекарват в изучаване на ключови компетенции в центровете, е вероятно най-безопасният сегмент от тяхното ежедневие, по ред причини - децата прекарват при тях средно по 2-3 астрономически часа седмично - повече от времето, в което те са градския транспорт, в заведения за хранене и др., при тях няма междучасия, за да няма контакт между децата, абсолютно всички ученици и учители носят маски, децата в клас са максимум по 10, на нужното отстояние едно от друго, спазва се изискването за незасичане на паралелки при вход и изход, освен това нивата на ваксинация сред техния персонал надминават тези в държавните училища.

"Ако това не е достатъчно, за да разберете защо не приемаме да бъдем обявявани за виновник за разпространението на Ковид 19, ви КАНИМ НА ОТКРИТ УРОК в удобно за вас време, за да разберете какви свръх усилия полагаме, за да не изостават българските деца в развитието на една от най-важните компетенции в съвременния свят - езиковата", казват центровете. "След толкова приказки, че училищата ще бъдат затваряни последни, ето че пак ставаме свидетели на същото. Или просто нас отново не ни смятат за част от българското образование?", възмущават се те.

От Асоциацията твърдо заявяват, че езиковите центрове в България не са "търговците в храма", а са неизменна и значима част от българското образование. "Не забравяйте, че сред децата, които ние подготвяме днес, са и лекарите, на които вие ще разчитате утре!", пишат оттам и настояват да се преосмисли "демонизирането на езиковите центрове", както и да не се налага забрана за работа в присъствена среда, при спазване на текущата заповед за провеждане на обучение в образователните институции от неформалния сектор.

 

 

 

Още

От понеделник - всички на училище с един тест седмично

02.12.2021

Обновена

8604
Денков атакува Кацаров: Изненадах се от затварянето на училищата

27.11.2021

21769
Отпада задължителният тест за пристигащи от червена зона

26.11.2021

Обновена

13669