Quantcast
Нови обвинения към БФС - за надписване и консултантски договори | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Нови обвинения към БФС - за надписване и консултантски договори

Екипът на Димитър Бербатов извади още неудобни документи за Борислав Михайлов и оперативното ръководство на футболния съюз
2 377
 СПОРТАЛ
Петър Величков

В навечерието на конгреса на БФС, който ще се състои утре в НДК, продължават да се появяват нови и нови обвинения към ръководството на футболния съюз и най-вече към президента Борислав Михайлов.

След вчерашните разкрития на сайта за журналистически разследвания Bird.bg, в които бе показана кореспонденция от УЕФА за опити за завишаване на цени от страна на БФС, днес и екипът на кандидата за президент Димитър Бербатов излезе с нови документи. В тях се показва как е плащано на завишени цени при организацията на Евро 2015 за юноши (до 17 г.), на което България бе домакин. Става въпрос за държавни средства, отпуснати за провеждането на шампионата. Именно за изразходването на въпросните пари бе предявена претенция от страна на Министерството на младежта и спорта, откъдето твърдят, че БФС трябва да им върне сума в размер на 144 510,99 лв. - от тях 142 776 лв. за организацията на Евро `15 за юноши до 17 г. в Бургас и 1744,99 лв. по програмата за развитие на детския футбол.

Футболният съюз отказа да стори това, включително и да се съгласи на извънсъдебно споразумение, и така се стигна до дело, което още не е приключило.

"Това е договор за доставка на футболно оборудване. Договорът има 70% предплащане. В моята кариера не съм виждал такъв договор. Такова предплащане може да се иска от ненадежден партньор. От списъка с 14 артикула - един скъп, един среден и един евтин. БФС поръчва футболни врати. Цената на тази врата е 2070 лева. БФС я купува на 2430 евро. Над два пъти и половина над пазарната цена. Табло за смени. Цената му е 600 евро. БФС го купува на 1175 евро. Договорът е по отношение на организацията на ЕП за юноши. Това са средства от държавата. Документите са разписани от оперативното ръководство... Ако така се изразходват средствата на БФС и няма как да искаме да стигнат пари до аматьорите и децата", коментира пред bTV Петър Величков, който е част от екипа на Бербатов.

По отношение на излязлата вчера кореспонденция на УЕФА Величков, който е член на настоящия Изпълком, заяви: "Става въпрос за ранен Михайлов, в който вътрешен доклад на УЕФА го описва на ръководител с авторитарно поведение и се цитират няколко случая, в които е направил опит да въведе в заблуждение администрацията на УЕФА чрез опит за легитимиране на някакви офшорни компании, които да станат доставчици на УЕФА. Там се говори за опита му да инвестира пари на УЕФА на доста по-високи цени от това, което УЕФА има представа за нашия регион. Ставаше дума за 30 игрища, един автобус. Тотално извън целия спектър за нормалност на цените. Още тогава УЕФА са започнали да разбират за какво става въпрос".

Бизнесменът говори и за отказа на Борислав Михайлов да съобщи в ефира на bTV заплатата си. Величков дори направи интересно разкритие: "Михайлов отказа да си каже заплатата. Но за 16 години той е получил милиони под формата на заплата и бонуси. Аз идвам от реалния бизнес. Аз също съм получил милиони за тези 16 години, но съм бил генерален директор на една от най-големите компании в България (б.ред. - "OMV България"). БФС е организация, в която няма как да получил милиони. Нека ви кажа и нещо любопитно. От ден първи след оттеглянето на оставката Борислав Михайлов нареди да му се пусна консултантски договор, по който да получава пари, още преди да е вписан като президент".

Още

КУПА НА БЪЛГАРИЯ: 1/8-ФИНАЛИ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ (видео репортажи)

03.12.2022

Обновена

2985
Маркъс Рашфорд е най-ефективният голмайстор на Мондиал 2022

03.12.2022

305
Германия - поваленият гигант на световния футбол

03.12.2022

Би Би Си

1645