Медия без
политическа реклама

Държавата взе назаем 500 млн. лева с отрицателна лихва

12 Окт. 2021
Pixabay

 

Държавата пласира успешно облигации за половин милиард лева. Това съобщи БНБ. Новата емисия е с отрицателна среднопретеглена годишна доходност - минус 0,02 на сто, или казано просто, кредиторите ще плащат на бюджета за това, че са му дали пари. При обявяването на аукциона бе съобщено, че държавните ценни книжа се предлагат с нулева лихва.  

Интересът към емисията е бил висок -  подадените поръчки са достигнали 616,6 млн. лв., което означава коефициент на покритие 1,23.  Най-голямо количество облигации - почти 94%, са придобити от банки. Останалите проценти са разпределени между застрахователни компании, пенсионни фондове и други инвеститори.   

Успехът на емисията е обясним - банките са пълни с пари и за тях е по-добре да ги инвестират в държавни ценни книжа, което подобрява качеството на портфейлите им, вместо да ги държат "на склад" и да плащат лихви на БНБ.  

Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 57 базисни точки", отбелязват от Министерството на финансите.

След одобрението на тези поръчки новопоетият дълг от началото на годината нарасна до 1,8 млрд. лева. Поставеният от Закона за бюджета таван за нови задължения на държавата  през 2021 г. е 4.5 млрд. лева. 

Досега пред 2021 г. бяха проведени шест аукциона за продажба на лихвоносни съкровищни облигации, като в един от търговете Министерството на финансите отказа поръчките заради неблагоприятни условия, припомня Money.bg.