Quantcast
Застрашени са листите на ДБ в 14 избирателни района | СЕГА
facebook
twitter

България

Застрашени са листите на ДБ в 14 избирателни района

Толкова са районните комисии, в които дясната коалиция е подавала документи с електронен подпис, призна съпредседателят й Христо Иванов
Обновена
12 527

Извънредно!

Posted by Да, България on Thursday, October 14, 2021

Заплахата „Демократична България” да претърпи крушение още преди изборите продължава да расте. Казусът с неуспешния й опит да регистрира кандидат-депутатите си в Стара Загора потенциално застрашава участието на коалицията в до 14 избирателни района от общо 31 в страната. Това призна съпредседателят й Христо Иванов в извънредно публично изявление по Фейсбук по-рано през деня.

Причината за всичко е, че ДБ е подавала документи, подписани с електронен подпис, в районните избирателни комисии (РИК), отговарящи за въпросните 14 избирателни района. А точно електронният подпис вместо саморъчния беше основанието, на което РИК в Стара Загора отказа да регистрира листата на десните в нейния район. Днес Централната избирателна комисия (ЦИК) избра да потвърди решението на старозагорската комисия и реши да направи проверка дали и другаде има такива случаи.

Преди Христо Иванов да се изкаже, от коалицията публикуваха декларация, в която алармираха, че, освен в Стара Загора, могат да имат същия проблем и в още 7 района. И заявиха, че ще търсят правата си в съда.

Малко по-късно дойде включването на Иванов, който обвини "ретроградното мнозинство" на ГЕРБ и ДПС в ЦИК, че се опитва "служебно да елиминира" ДБ от участие във вота. Но всъщност решението за проверката беше подкрепено и от останалите членове на комисията, които са избраници на БСП, ИТН и ИБГНИ. Само представителите на ДБ не се съгласиха.

Тогава десният лидер направи признанието за заплахата пред коалицията: „И на тези избори, и на предишните, множество документи в рамките на изборния процес сме ги подавали с електронен подпис. Досега никога не е имало проблем с това. Но сега изведнъж тази липса на капацитет в Стара Загора дава повод на ретроградното мнозинство в ЦИК да се опита да атакува в между 8 и 14 многомандатни избирателни района нашата регистрация, защото в толкова различни документи са били подавани, подписани с електронен подпис.”

Засегнати от обвиненията на Христо Иванов, бившите управляващи от ГЕРБ също се обадиха. "ГЕРБ няма мнозинство в ЦИК. Напомняме, че този състав на ЦИК беше назначен от президента Румен Радев и в него доминират партиите на протеста, а ГЕРБ е в абсолютно малцинство", заявява се в позиция, разпространена от партийния пресцентър.

 

Какъв е казусът

Проблемът възниква заради документите на коалицията. Историята, както се разказва от изборната администрация, е следната. Приносителите на книжата Атанас Славов и Магдалена Овчарова ги занасят в РИК-Стара Загора в 16.15 часа на 12 октомври - малко пред крайния срок, който беше 17 часа на същия ден. От комисията отказват да приемат документите, тъй като не са били подписани собственоръчно от Христо Иванов и Атанас Атанасов – двамата представляващи ДБ, а вместо това е била поставена сигнатура, обозначаваща електронен подпис. Изборните чиновници са поискали от приносителите ръчно подписани книжа. Такива са били получени след 17 часа от електронна поща на Надежда Йорданова – юрист на ДБ и кандидат-депутат. От коалицията са представили и флаш памет с качени документи.

От РИК обаче отново им отказват – този път с мотива, че електронният адрес, от който пристигат документите, не е сред официално посочените от коалицията. Преминат е и крайният срок. Славов отказва да завери предоставените книжа като верни с оригинала. Накрая чиновниците отсъждат, че ДБ няма валидно подписано предложение за регистрация и отказват такава.

 

Реакцията на ДБ

Десните веднага внесоха жалба в ЦИК, която служи като по-горна инстанция за обжалване на решения на районните комисии. От коалицията твърдят, че са представили преди изтичането на крайния срок за регистрация всички необходими документи на хартия и на флаш памет. Разполагат и с видеозапис, според който членове на РИК са отворили паметта и са свалили качените на нея файлове. Според десните изборните чиновници са направили нарушения, докато са боравили с електронните документи и С техническия носител. И смятат, че РИК-Стара Загора не спазва законовите изисквания за боравене с електронен подпис.

 

Спорът в ЦИК

Случаят беше докладван в ЦИК от члена й Елка Стоянова, която подкрепи решението на РИК-Стара Загора. По думите й самата жалба потвърждава, че документите не са били подписани в оригинал. А дадените от РИК указания са били изпълнени след изтичането на крайния срок.

Противопостави се говорителят на ЦИК Цветозар Томов, който е от квотата на десните в ЦИК. Той започна да коментира преписката по случая, но беше прекъснат от Стоянова. „Не виждам причина да подлагаме на дебат. Предполага се, че вече сте се запознали с документа”, каза тя. „Очевидно нямате елементарно възпитание”, отвърна й Томов

Той посочи, че по документите на ДБ са били направени писмени забележки, подписани от различни членове на РИК, с някои от които представителят на коалицията Атанас Славов вероятно не е бил запознат. „За мен остават сериозни съмнения, че забележката, за която се твърди, че е осведомена насрещната страна, е дописана по-късно, след приемането на документите, а освен това е очевидно, че самата РИК е приела, че са представени документите, около които се води спорът, и това е записано в регистъра”, обобщи той мнението си.

Шефът на ЦИК Камелия Нейкова отбеляза, че комисията „няма специални познания да изследва чии са подписите и да коментираме, и да предполагаме, че колегите от РИК едва ли не не са дали указания”.

А заместникът й Росица Матева посочи, че пълномощното на Атанас Славов, с което е занесъл книжата в РИК, е било подписано с електронен подпис от представляващите коалицията - също като предложението за листата, след което всичко е разпечатано на хартия, за да бъде занесено и подадено в Стара Загора. По думите на Матева нито на РИК, нито на ЦИК, е възложено по закон да бъдат адресат на електронно подписани документи. Единственият вариант да се ползва електронен подпис, който Изборният кодекс позволява към момента, е когато избирател се включва в подписка, подкрепяща участието на дадена политическа формация на избори.

Накрая изборните комисари гласуваха и отхвърлиха жалбата на ДБ. Така потвърдиха решението на районната комисия в Стара Загора. Против бяха Томов и колегата му Любомир Георгиев, който също е от квотата на ДБ.

 

Всеобща проверка

Нещата обаче се усложниха, когато членът на ЦИК Красимир Ципов, който беше номиниран от ГЕРБ, обяви, че случаят дава основание да се поиска от всички районни комисии да проверят дали е извършена по сходен начин регистрация на кандидатски листи. "Повдигат много въпроси едни подобни действия по отношение на това спазват ли се стриктно изискванията на Изборния кодекс", каза той. Предложението му получи подкрепата на ЦИК - отново с изключението на Томов и Георгиев.

Намеси се Стоянова, която съобщи, че от няколко комисии вече сами са потърсили ЦИК, за да информират, че нямат листи, регистрирани по този начин.

 

ДБ: Посегателство над демокрацията!

От коалицията реагираха почти моментално и разпространиха декларация, в която обвиниха ЦИК, че се „готви да осакати участието на „Демократична България – Обединение“ в изборите за 47-о Народно събрание”. Според десните проверката, която комисарите ще извършат по идея на Ципов, може да доведе до това да бъде преразгледана регистрацията на листите на ДБ в още 7 избирателни района. Там документите също са подадени с електронен подпис.

„Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу „Демократична България“. Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим. „Демократична България“ ще търси възстановяването на справедливостта в съда”, заявява се в декларацията.

А накрая се отправя апел: „Призоваваме всички демократи в България да не допуснат опорочаването на парламентарните избори! Не можем да допуснем избиратели да бъдат лишени от избирателни права! Не можем да останем безучастни, когато се гаврят с демокрацията!”

 

По-късно последваха и гореспоменатите реакции на Христо Иванов и на ГЕРБ. Сега се очаква резултатът от проверката на ЦИК, както и от предстоящата жалба на ДБ в съда.

Още

Коалицията с Кирил Петков спаси партийната корона на Нинова

24.01.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2307
Румен Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било

21.01.2022

Обновена

ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА, ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6869
Поемането на отговорност като симулация на демокрация

21.01.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

3559