Quantcast
Не хвърляйте водата от сварените картофи | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

Не хвърляйте водата от сварените картофи

Чудодейната течност тонизира кожата и косата, пъди глада, храни цветята и чисти кръвоносните съдове
1 790
 Pixabay

Каво правите с водата, след като сварите картофите - изсипвате я в мивката? Никога повече не го правете, защото това е непростимо разхищение на ценна течност с много възможни приложения.  И така, какво можем да направим с "картофената вода"?  Може би ще се учудите, но тя действа

против стареене на кожата

Причината е, че е изключително богата на нишесте, витамин Б12, калий и електролити. Сигурно се чудите как се прилата? Рецептата е проста: след като сварите кореноплодния зеленчук, пресипете водата в стъклен съд и я съхранявайте близо два часа в хладилник. След това може да я ползвате като тоник за кожата. След продължителна употреба резултатите ще ви смаят. 

Заздравява косата

Дамите, чиите коси изтощени и сухи, също могат да се възползват от полезните свойства на картофената вода. След измиване със шампоан косата се намазва с  магическата вода и след половин час се изплаква. Резултатът по-мека, по-здрава и лесно разресваща се "грива". 

Картофената  отвара е и отлично средство за

профилактика срещу високо кръвно налягане

Тя буквално чисти и отпушва кръвоносните съдове.  Препоръчителната "доза" е три пъти на ден на празен стомах по 50 мл. За да има резултат,  "лекарството" трябва да се взима поне една седмица. То е толкова ефективно, че е строго забранено за хипотоници ( хора с ниски стойности на артериалнотно налягане).  

Опитвате се да отслабнете? Отварата от картофи

прогонва усещането за глад,

форсира топенето на мазнините, прочиства стомашно-чревния тракт. Дозата е по 100 мл сутрин на гладно и е добре терапията да се прилата на всеки пет седмици.  Тук ключова роля играе скорбялата, която приваренето се отделя във водата. Та премахва наслояванията по стомашните и чревните стени. 

Картофената вода е много полезна

и за домашните любимци

Просто я използвайте като разредител, когато им подготвяте поредната порция храна. Растенията също обичат картофената вода - тя ги подхранва и укрепва. Но ако сте сложили сол  при варенето, по-добре й потърсете друго приложение. 

Подсолена или не, тази течност е идеална за

почистване на сребърни прибори,

тенджери, тигани. Просто накиснете металните съдове и за половин час и ще получите мечтания блясък.

Внимание!

Ако ще лъскате вилици и тави, всяка картофена вода е подходяща. Но когато ще е за "лична употреба", ето какво е важно: 

Повечето картофи днес са "индустриален продукт" и кората им вероятно е третирана с какви ли не препарати за дълго съхраняване. Затова е добре да накиснете картофите преди готвене в хладка вода поне половин час.  На 20-ата минута ги измийте моното старателно, сменете водата и ги оставите да киснат още 10 минути. Не белете кората - в нея се намират 50% от полезните вещества.  Когато дойде време за топлинната обработка, първо изчакайте водата да заври и тогава потопете картофите в нея. Не добавяйте сол, сода или друго по време на варенето. 

 

Ключови думи:

спести

Още

Как да пазарувате умно детски дрехи?

14.01.2022

421
Какво да правим с нежеланите подаръци

31.12.2021

562
Застраховка "Живот" вместо банков влог?

24.12.2021

4825