Медия без
политическа реклама

Новият Tourneo Connect товари почти всичко

Мултифункционалният модел на Ford за първи път получава задвижване 4х4

15 Окт. 2021
Ford

Европейското подразделение на Ford представи изцяло новия мултифункционален Tourneo Connect, с който марката се завръща в битката за клиенти сред универсалните автомобили.

От компанията определят Tourneo като "идеалното решение за забързания начин на живот, с удобен и силно приспособим интериор, възможност за 7 места и избор между две дължини, за да задоволи всички нужди".

Това е така, защото автомобилът е идеално приспособен да се справи с всичко - от транспортирането на къмпинг екипировка и спортно оборудване до практична подкрепа за малкия бизнес.

Моделът е оборудван с най-новите дигитални технологии за кокпита, докато широкият набор от усъвършенствани системи в помощ на водача правят Tourneo Connect удобен и лесен за шофиране. Новите функции включват асистирано шофиране за намаляване на стреса и система Pro Trailer Backup Assist за опростяване на маневрите при теглене.

Новото поколение на модела

 

предлага възможност за седем места,

 

както при версията L1 с късо междуосие, така и при L2 с дълго междуосие, като целта е повече практичност и удобство. Когато не се използват, седалките от втори и трети ред могат да бъдат сгънати, спуснати напред или отстранени, за да се създаде просторна товарна зона за работа или за спортно оборудване. Предната пътническа седалка се сгъва до равен под, за да позволи безопасно транспортиране на предмети с дължина до 3 метра, като каяци, мебели в плоски пакети или дървен материал.

Новият интериор повишава комфорта в купето. Големите плъзгащи се странични врати помагат на децата и възрастните пътници да влизат и излизат от автомобила в ограничени пространства, където конвенционалните врати не могат да се отворят напълно.

Удобството се увеличава от многобройни поставки за чаши, отделения и зарядни портове, докато наличният панорамен стъклен покрив и двузоновата климатична система спомагат купето да бъде проветрено и по-комфортно при дълги пътувания. Издръжливи, лесни за почистване гумени подови стелки се предлагат като аксесоар за подобрена практичност и защита.

Клиентите ще избират между нива на оборудване Trend, Titanium и Active, като могат да поръчат ергономични седалки с разширени опори за краката и

 

четирипосочно електрическо лумбално регулиране,

 

сертифицирани от независимата германска асоциация Aktion Gesunder Rücken e.V. (AGR), чиято мисия е здравето на гърба.

С отстранени седалки от втори и трети ред Tourneo Connect предлага до 3.1 м3 товарен обем при моделите L2 и до 2.6 м3 при моделите L1. Пренасянето на по-дълги предмети или обемисто оборудване за отдих се улеснява от максималната дължина на товарене от 2265 мм зад първия ред седалки, 1452 мм зад втория ред и 629 мм зад третия ред за варианти L2 (1913 мм, 1100 мм и 317 мм за L1).

Изцяло обновеният Tourneo Connect се отличава с дизайна на най-новите леки автомобили Ford. Предната част е оформена така, че да създаде спортно излъчване, като всяка серия има свой характерен външен вид.

Вдъхновената от SUV-моделите Active на Ford версия предлага комбинация от солиден стил и първокласни детайли. Уникалните 17-цолови алуминиеви джанти се отличават с двуцветно покритие от тъмен обработен метал, част от характерния облик на Active, който включва решетка с мотив на пчелна пита, защитна кора с металически ефект и допълнителни протектори около арките на колелата, праговете и броните.

Всички модели Tourneo Connect са снабдени с голям, удобен за потребителя сензорен екран на арматурното табло, който осигурява лесен достъп на водача до ключовите автомобилни системи.

 

8.25-инчовият екран е стандартно оборудване,

 

а ако желаят, клиентите могат да поръчат 10-инчов екран за всички серии.

10-инчовият екран е стандартно оборудване за серията Titanium, Sport и Active в превозни средства с десен волан. Сензорният екран осигурява управление на навигацията, аудиосистемата и климатика, докато други функции като телефонно свързване, информация за автомобила и аудио конфигурация са групирани в подменюта, за да бъдат ненатрапчиви по време на шофиране.

Клиентите могат също така да поръчат модерен дигитален дисплей на мястото на традиционните циферблати - функция, която е стандартно оборудване за моделите Sport и налична за Titanium и Active. Дигиталният дисплей има 10.25-инчов екран в инструменталния панел, който може да работи редом с централната информационно-развлекателна система, за да предложи на водачите повече информация и контрол.

Клиентите на Tourneo Connect могат дистанционно да получат достъп до повече информация, като използват приложенията за смартфони FordPass или FordPass Pro. Моделът предлага 19 технологии за подпомагане на водача, за да направи пътуванията по-удобни, по-малко натоварващи и по-безопасни. Сред тях са Асистент за предотвратяване на сблъсъци с автоматично аварийно спиране и Предупреждение за предстоящ челен сблъсък, система за спазване лентата на движениe, круизконтрол, система за регулируемо ограничаване на скоростта, асистент при потегляне по наклон, предни и задни сензори за паркиране.

Моделите Tourneo Connect, оборудвани с автоматичната трансмисия PowerShift, могат да бъдат поръчани и с интелигентен адаптивен круизконтрол с придържане в средата на лентата. Това осигурява асистирано шофиране по отношение на педала на газта, спирачката и кормилното управление, за да се намали напрежението по магистралите или в трафик с многократно спиране и потегляне.

Серията от 4-цилиндрови двигатели с турбокомпресор включва 1.5литров бензинов двигател EcoBoost, произвеждащ 114 к.с. и 220 Nm въртящ момент, както и два дизелови двигателя EcoBlue, развиващи 122 к.с. и 320 Nm въртящ момент или 112 к.с. и 280 Nm въртящ момент. Технологията Auto Start-Stop е стандартна в цялата гама с цел оптимизирана ефективност. И двата дизелови двигателя са оборудвани с иновативна система за "двойно дозиране", която инжектира AdBlue преди два селективни каталитични конвертора за намаляване на азотните оксиди.

Всички версии разполагат с 6-степенна механична трансмисия като стандартно оборудване. Като опция се предлага 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител PowerShift. Тя осигурява бърза и плавна смяна на предавките, която съперничи на ефективността на механичната скоростна кутия, но с комфорта и удобството на автоматичната. Монтираните на волана пера и спортният режим усилват преживяването на запалените водачи.

Клиентите вече могат да се възползват от задвижването на всички колела за първи път при Tourneo Connect, за да увеличат сцеплението върху нестабилни и хлъзгави повърхности с цел по-уверено шофиране. Системата автоматично разпределя въртящия момент между колелата в зависимост от пътните условия и повърхности, като помага на водачите да запазят темпото в по-трудни условия.

Ключови думи:

Ford, автомобили