Quantcast
Румъния иска спешно кислород от ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Румъния иска спешно кислород от ЕС

3 644
 EPA/BGNES
Санитар пренася кислородни бутилки в пневмологична клиника в Букурещ. Вчера Румъния регистрира 365 починали от коронавирус - най-високия резултат от началото на пандемията.

Румъния задейства механизма за гражданска защита на ЕС, който осигурява помощ при извънредни ситуации, и поиска спешно кислородни апарати и достатъчно дози лекарства с моноклонални антитела за лечение на 40 000 пациенти с COVID-19, съобщи здравното министерство на страната. Това досега се беше случвало само в началото на пандемията през март 2020 г. в Италия и се смяташе, че проблемът с апаратурата в ЕС е преодолян. 

Искането е отправено след телефонен разговор между министъра на здравеопазването Атила Цеке и комисаря по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес в четвъртък. По думите на министъра, редица държави са обещали помощ, съобщи БГНЕС.

Моноклоналните антитела имитират естествените защитни сили на организма и е доказано, че намаляват смъртността от COVID-19, когато се прилагат навреме на пациентите.

След България Румъния е втората най-слабо ваксинирана страна в ЕС, като само 33% от населението ѝ е получило поне една ваксина. Тя също така се справя с най-тежката вълна от коронавирусни инфекции до момента, с над 700 нови случая дневно на милион души.

Европейската комисия съобщи, че досега е доставила на Румъния 5200 флакона с лекарства с антитела, изпратени от Италия, както и 200 кислородни концентратора от медицинските резерви на rescEU, разположен в Нидерландия, и 50 кислородни концентратора от Полша. Дания ще изпрати 15 вентилатора и 8 кислородни концентратора.

"ЕС е с Румъния", заяви комисарят по кризисните въпроси Янез Ленарчич, цитиран от "Политико". "Румъния е много активен член на семейството на ЕС в областта на гражданската защита, който помага на други държави по време на пандемията. Последните доставки за Румъния доказват, че солидарността на ЕС действа и в двете посоки." 

Ключови думи:

Румъния, ковид-19, кислород

Още

Двама българи загинаха при тежка катастрофа в Румъния

28.06.2022

Обновена

1930
Румъния купува 32 изтребителя F-16 втора ръка от Норвегия

16.06.2022

4480
България реши да върне на Румъния осъдена за корупция министърка

10.06.2022

244