Quantcast
И болниците са готови да въведат зелени сертификати | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

И болниците са готови да въведат зелени сертификати

Яснота за новите мерки ще има най-рано утре, обяви здравният министър
Обновена
5 874
 ЕПА/БГНЕС
Проверка на ковид сертификат на гара в Неапол. Италия е с най-строгото приложение на зелен сертификат в Европа и вече го изисква за всички работещи. У нас дори няма мобилно приложение за документите.

Нови мерки ще има, но какви ще са те ще стане известно най-рано утре. Днес въпросът бе обсъждан три часа в експертния съвет по епидемиология в МЗ. Експертите обсъдиха предложените в доклада на главния държавен здравен инспектор противоепидемични мерки, както и алтернативата на по-строгите мерки - допускането на лица във всички образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и др. само при притежание на COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване или изследване, или аналогични на тях документи, съобщи министерството. Становището им обаче все още не е оповестено, а се чакат и позициите на всички заинтересовани страни.

По-рано стана ясно, че образователното министерство ще подкрепи евентуално решение на здравното ведомство за въвеждане на „зелени сертификати“, вкл. в образователните институции. Условието е то да важи само за преподавателите и непедагогическия персонал и да започне да се прилага най-рано след месец, за да се даде още една възможност на желаещите да се ваксинират.

Болниците също са съгласни да се въведат зелени сертификати за работещите в лечебните заведения, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров след среща с болничните асоциации. На нея от здравните заведения категорично са поискали да не бъдат спирани плановите операции, каквато бе досега практиката в предишните две вълни.

Въпреки сигналите за препълнени болници и разкарвани пациенти, министърът и асоциациите смятат, че в системата има места, а случаите на разкарвани пациенти са въпрос на лоша координация. По въпроса утре предстои среща в столичната РЗИ с директорите на столичните болници. Днес шефът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев обяви на среща в МЗ, че места за лечение на COVID-19 в столичните болници има.

 

МЕРКИ В УЧИЛИЩАТА

Министър Денков е съгласен с предложението на МЗ маските за всички работещи в училище и за учениците над V клас да станат задължителни, но предлага за учениците със специални потребности да се иска допълнително мнение от лекар. "Всички останали противоепидемични мерки трябва да се прилагат на общинско ниво заради различни нива на заболяемост в общините от една и съща област", подчертал е министър Денков пред експертите от МЗ.

МОН приема намерението на МЗ да преустанови колективните извънкласни дейности при заболяемост в общината над 500 на 100 000 души, както и предложението спортните занимания да се провеждат само на открито, ако съответната община попада в червена или тъмночервена зона. Причината е, че във физкултурните салони влизат различни паралелки и опасността от зараза там е по-висока. При лошо време часовете по физкултура ще се провеждат в класните стаи. Според преподаватели по физическо възпитание и спорт в тях могат да се разглеждат правилата при различните видове спортове, да се обсъждат съдийски казуси, да се правят междупредметни връзки с биология, химия, математика и др., казват от МОН.

Министерството приема още ротация за учениците от V клас нагоре при заболяемост над 500 на 100 000 души на общинско равнище, ако съответната регионална здравна инспекция издаде такава заповед и при 20% отсъстващи ученици от училището или над 30% карантинирани паралелки. Випуските ще се сменят през пет учебни дни. По-дълго ще може да се учи от вкъщи само в случаите, в които не достигат учители за присъствен учебен процес. Ще се запази досегашният принцип, според който при ротация първо онлайн ще преминават випуските с най-много отсъстващи ученици. В общия случай ще остават вкъщи първо гимназистите с изключение на XII клас.

МОН приема предложението на МЗ училищата в дадена община да се затварят изцяло, ако 14-дневната заболяемост там надхвърли 750 на 100 000 души. Затварянето на детски градини ще става само с предписание на РЗИ.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА КУНЧЕВ

В петък главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи въвеждането на допълнителни ограничения на национално ниво. Те са мек вариант и не предвиждат затварянето на почти нищо - такава крайна мярка се иска само за конгресните мероприятия, присъствените лекции на студентите, танцовите школи. За ресторантите към хотели се предлага обичайният режим при вълна - да работят само за клиенти на хотела, а за спортните състезания се предвижда да се провеждат без публика.

Като алтернативен вариант на ограничителните и забранителните мерки следва да се обмисли възможността допускането както в посочените, така и във всички други образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности да е възможно единствено, когато целия ангажиран персонал и всички участващи външни лица, притежават валидни цифрови COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване или аналогични документи, предлага Кунчев.

Именно тази алтернатива се налага в последните дни с усилено говорене и от страна на бизнеса, и от страна на властите, които очевидно се пазят от нагнетяване на недоволство с нови мерки преди изборите. На практика обаче тази алтернатива е идентична на действащото в момента положение - от два месеца у нас съществува вариант всеки бизнес да работи без ограничения, ако е готов да подсигури зелени сертификати на персонала си и да ги иска и от клиентите. Голямата разлика е, че сега държавата ще предостави десетки хиляди безплатни тестове за мярката, която в другите държави се въвежда заедно с платени тестове, за да насърчи ваксинацията.


КАКВО ЗНАЕМ ЗА СЕРТИФИКАТИТЕ

Държавата вече има известно количество безплатни тестове, които се ползват избирателно от регионалните здравни инспекции. Преди седмица Кунчев говореше за 80 000 теста. Сега обаче се поръчват допълнително 1 млн. теста, които ще бъдат предоставени за безплатно ползване покрай зелените сертификати.

Самите тестове ще са безплатни, но около тях има разходи за труда на лабораториите, които се оценяват на около 5 лв. Тези 5 лв. са въпрос на договорка между лабораториите и бизнесите, които държат да въвеждат зелени сертификати - в някои случаи собствениците на хотели и ресторанти например могат да ги поемат за сметка на клиента, но другаде човек ще трябва сам да си ги плати.

МЗ не казва колко ще струва тази поръчка. Зам.-министър Александър Златанов обясни тази сутрин пред Би Ти Ви: "За 3.50 до 5 лв. може да се купи такъв тест - можете да проверите навсякъде. Ще дадем около 3.5 млн. лв., но не са завършени тези действия". Това обаче издава как се надува цената на тестовете в аптеките и в лабораториите - докато в Германия човек може да си купи бърз тест за домашно ползване за по-малко от 2 евро, тук рядко се намират под 15 лв.

Тестовете ще се правят основно от лабораториите, които имат право да качват резултати в националната система. Те са около 150 и списъкът им е публикуван в МЗ и националния информационен ковид портал. Това означава, че резултатите следва да са официални и ако човек излезе положителен, докато е тръгнал на дискотека, ще трябва да излезе в карантина и да не ходи на работа.

Още

Трети ден положителните проби за COVID-19 са над 26%

28.01.2022

Обновена

2390
Ресторанти и барове масово бойкотираха наложените ограничения

28.01.2022

4269
Хапчето срещу ковид Paxlovid бе разрешено в Европа

27.01.2022

Обновена

Вестник ''Гардиън''

4226