Медия без
политическа реклама

Русия прекратява работата си с НАТО

18 Окт. 2021
Pixabay

Русия преустановява работата на постоянната си мисия в НАТО от началото на ноември, предава информационна агенция ТАСС. Новината идва след решението на Северноатлантическия алианс да отнеме акредитацията на осем служители от руската постоянна мисия, обяви днес на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров.

''В резултат на целенасочените стъпки от страна на НАТО ние установихме, че нямаме подходящите условия за елементарна дипломатическа дейност и в отговор на действията на НАТО спираме работата на постоянната си мисия, включително работата на главния военен представител. Това ще се случи вероятно от 1 ноември или може би след още няколко дни", каза Лавров. Той допълни, че дейността на информационното бюро на НАТО в Москва също се прекратява. "Днес обявихме тази ответна стъпка. Международният секретариат на НАТО вече е уведомен", каза той.

 

''Сега'' припомня:

В началото на октомври НАТО реши да намали руската мисия и осем дипломати бяха изгонени в отговор на подозрения за враждебни дейности, съобщи РИА Новости. "НАТО реши да намали наполовина мисията на Русия към алианса в отговор на предполагаемите вражески действия на Русия, включително убийства и шпионаж. Осем дипломати, считани за скрити разузнавачи, ще бъдат помолени да напуснат", написа редакторът на Sky News Дебора Хейнс в Twitter.

Ключови думи:

НАТО, Русия, Сргей Лавров

Още по темата