Медия без
политическа реклама

Джокович може да пропусне Australian Open заради ваксините

Няма да обяснявам дали съм се имунизирал, това е личен въпрос, заяви тенисист №1 в света

19 Окт. 2021
ЕПА/БГНЕС
Новак Джокович може да се откаже от защитата на титлата от Australian Open заради задължително изискване за поставена ваксина срещу COVID-19 на пристигащите в Мелбърн.

Тенисист №1 в света Новак Джокович може да пропусне Откритото първенство на Австралия в Мелбърн през януари заради изискването на местните власти всички влизащи в страната спортисти да бъдат ваксинирани срещу коронавирус. 34-годишният сърбин отказва да съобщи дали си е поставил някой от препаратите срещу COVID-19 и планира ли да го направи, ако не е.

"Нещата са такива, каквито са. Все още не знам дали ще отида в Мелбърн - заяви Джокович пред онлайн изданието на белградския в. "Блиц". - Няма да разкривам своя имунизационен статус. Това е личен въпрос и неуместна тема. Напоследък хората отиват твърде далеч, позволявайки си да разпитват и да съдят човека. Каквото и да кажеш - "да, не, може би, обмислям", те ще се възползват от теб."

Водачът в световната ранглиста е рекордьор с 9 титли от Australian Open, като спечели последните три издания на откриващия турнир от Големия шлем. За последно носителят на общо 20 "мейджър" трофея, с които дели първото място във вечната ранглиста с Роджър Федерер и Рафаел Надал, игра на US Open, където загуби финала срещу Даниил Медведев и не успя да направи календарен Шлем.

"Разбира се, че искам да отида. Австралия е най-успешното ми място в Големия шлем. Искам да се състезавам, обичам този спорт и все още съм мотивиран. Следя ситуацията около Australian Open и разбрах, че финалното решение по отношение на ковид ограниченията ще бъде взето до две седмици. Съмнявам се, че ще има много промени в сравнение с тази година. Моят мениджър, който е в постоянен контакт с австралийската тенис федерация, ми каза, че те се опитват да подобрят условията за всички - и за ваксинираните, и за неваксинираните", добави Джокович.

Той съобщи, че до края на 2021 г. планира да играе само на последния "Мастърс" в Париж от 1 ноември, във Финалите на АТР в Торино от 14 ноември и във финалния турнир за Купа "Дейвис" от 25 ноември.

Тази сутрин премиерът на австралийския щат Виктория Даниъл Андрюс заяви категорично, че страната няма да прави изключение за нито един професионален спортист, независимо от неговия ранг. И даде да се разбере, че който иска да влезе в Австралия без поставена ваксина срещу коронавирус, трябва да прекара минимум 14 дни в изолация.

"Не мисля, че неваксиниран тенисист ще получи виза за влизане в страната. Дори и да получи виза, той ще трябва да бъде под карантина поне две седмици - заяви Андрюс пред медиите в отговор на конкретен въпрос за Джокович. - Не смятам, че човекът, когото визирате, или всеки друг тенисист, всеки голфър или пилот от Формула 1, ще получи по-специален статут. Ако бъркам, правителството ще ви съобщи. На вируса не му пука на кое място си в световната ранглиста или колко титли в Големия шлем си спечелил. Това няма никакво значение. Трябва да си ваксиниран, за да пазиш себе си и околните."

Още по темата