Quantcast
В обществени обекти ще се влиза само със зелен сертификат (заповед) | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

В обществени обекти ще се влиза само със зелен сертификат (заповед)

Изискването се въвежда за ресторанти, молове, магазини над 300 кв.м, но няма да важи за хранителните, банките и аптеките
Обновена
22 529
Ето какви са новите COVID мерки

Ето какви са новите COVID мерки

Posted by bTV Новините on Tuesday, October 19, 2021

От четвъртък достъпът до повечето обществени обекти на закрито в страната ще става само срещу зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Такъв достъп се въвежда за всички кина, театри, концерти, музеи, галерии, магазини над 300 кв.м, молове, фитнес центрове, клубове за занимания на граждани, заведенията за хранене, хотелите, обяви здравният министър Стойчо Кацаров.

Заповедта с мерките вече е факт. В нея са изброени 13 пълни забрани на различни дейности, предполагащи събиране на хора на закрити обществени места, след което се допуска при 11 от тях да няма никакви ограничения срещу въвеждане на зелени сертификати. Така на практика от четвъртък повечето дейности в закрити обществени места ще са възможни само срещу представяне на документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. В сравнение с казаното на брифинга, министърът е допуснал компромис само по един въпрос - освободени от сертификати са децата до 18-годишна възраст (първоначално беше обявено, че няма да се тестват само децата до 12 г.).

 

КАКВО МОЖЕ ДА РАБОТИ САМО СЪС ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ

Задължителен зелен сертификат за служители, клиенти, участници и пр. се въвежда за следните дейности и обекти:

- конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения, конкурси, изпити;

- масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер;

- груповите посещения в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство;

- присъственият учебен процес във висшите училища;

- присъствени групови занятия за възрастни в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи;

- посещенията на музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито;

- провеждането на спортни състезания за картотекирани състезатели към лицензирани спортни федерации с публика;

- посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове;

- посещенията в заведенията за хранене и развлечения, вкл. тези към местата за настаняване;

- посещенията в търговските центрове тип МОЛ, магазините с нетна търговска площ над 300 кв м, базарите и изложенията на закрито;

- провеждането на организирани екскурзии и групови посещения на туристически обекти в страната;

- в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора се допускат до работа само служители с валидни документи за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

 

ЗАТВОРЕНИ

Някои дейности се преустановяват, като не могат да се осъществяват дори със зелен сертификат. Тези забрани са:

- преустановяват се посещенията в центровете за подкрепа на личностно развитие, детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца. Изключение се допуска само по отношение на центровете за специална образователна подкрепа;

- преустановява се провеждането на тиймбилдинг и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи;

- преустановява се провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели към лицензирани спортни федерации;

- преустановяват се свижданията в лечебни заведения, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий, както и свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни;

- провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не повече от 15 лица на закрито и 30 лица на открито.

 

РАБОТЯТ БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ

Зеленият сертификат няма да се изисква за обществения транспорт, за хранителните магазини, аптеките, банките. Няма да се ползва и в училищата - нито за учителите, нито за децата. Достъпът до администрацията също ще става без зелен сертификат, за да не се лишават гражданите от административни услуги.

Изключение от зеления сертификат се допуска и по отношение на дрогериите, оптиките, зоомагазините, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и офисите на телекомуникационните оператори, независимо дали са самостоятелни обекти или са разположени в молове.

Без сертификат работят и пазарите. На всички пазари, тържища, базари и изложения на открито се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв.м и осигуряване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

 

ЗА ДЕЦАТА

Присъствените занятия в училищата ще се преустановяват по общини при достигане на 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 в рамките на съответната община.

При достигане на 14-дневна заболяемост между 500 и 750 на 100 000 ще се преустановява присъственият учебен процес 50% от паралелките в училищата, като и тук ще се преценява по общини. Половината паралелки ще минават дистанционно и в още един случай - достигната 14-дневна заболяемост между 250 и 500 на 100 000, при отсъствие на над 20% от учениците в съответното училище и/или поставяне под карантина на над 30% от паралелките.

Маските са задължителни за всички ученици от пети до дванадесети клас, както и за целия педагогически и непедагогически персонал. Часовете по физическо възпитание и спорт се провеждат на открито. При провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна среда не се допуска смесване на ученици от различни паралелки.

Провеждането на присъствени групови занятия за деца в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи се допуска при осигуряване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и не повече от 5 човека в помещение, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

 

МИНИСТЪРЪТ

Всички обекти, които не са готови да въведат от четвъртък зелен сертификат, ще бъдат затворени, обяви министърът. Гратисен период няма да има. За тези обекти, които успеят да изпълнят изискванията на новата заповед, няма да има никакви ограничения в работата - нито за капацитет, нито за дистанция и пр.

Ако тази мярка не даде резултат и положението продължи да се влошава, следва пълен локдаун, предупреди Кацаров. На съмненията как ще се контролират хиляди хора и техните сертификати в стотици обекти в цялата страна, министърът обясни, че изискването за спазване на зелен сертификат е по-лесно за контролиране, отколкото изискването за капацитет. Ллицата, които ще осъществяват контрола, също трябва да имат зелен сертификат, каза той.

Избираме най-малкото зло в тази ситуация, коментира Кацаров. Ако бяхме проявили гражданска съвест, ако се бяхме ваксинирали, днес щях да съм ви поканил да ви съобщя, че отменяме всички мерки и можем да правим каквото си искаме, каза министърът със стандартната си безучастност. "Какво предлагат тези, които критикуват? Нищо, популизъм", възмути се той.

Как се вади зелен сертификат - всичко за сроковете на валидност и видовете признавани тестове:

ОТПОР

Ресторантьорите, заради които се тръгна към повсеместно въвеждане на зелени сертификати, се завъртяха на 180 градуса и обявиха курс към нови протести. "Безпрецендентно е при 20% ваксинирани да се въведат "зелени" сертификати. Това унищожава икономиката. Ресторантьорският бранш ще протестира из цялата страна ежедневно", заяви Алибегов в "Денят на живо" по NOVA NEWS. Само допреди дни той искаше тази мярка да се въведе за всички, за да не затварят.

Алибегов, който се самоназначи за основен говорител на бизнеса в пандемията, твърди, че от обявяването на мерките са му се обадили 40 браншови организации. Вече освен хотелиерите се вдигат и моловете, казва той, въпреки че уж всички искаха зелени сертификати.

Ресторантьорите недоволстват, че администрацията бе изключена от сертификатите, както и че тук - за разлика от Европа - тестовете ще са безплатни, но някой трябва да плати вземането на пробата. До вчера се говореше, че това струва около 5 лв., но сега вече Алибегов говори за "10-15 лв.".

 

ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОР

Днешният брифинг остави ред въпроси без отговор. Не е ясно как лабораториите ще се справят с тестването на толкова много хора, къде ще има изнесени пунктове за изследвания, как ще се разделят потоците, така че да не се стигне до струпване на болни и на желаещи за ресторант и мол. България от самото начало на пандемията прави в пъти по-малко тестове от другите европейски държави и е една от малкото, където до този момент нямаше безплатно тестване. И сега, въпреки че много хора не се тестват заради високата цена, в лабораториите задължително се чака дълго на опашка.

Не е известно и каква готовност имат потърпевшите обекти да осигурят зелени сертификати за служителите си и да ги обучат как се проверяват сертификати - те разполагат с 24 часа за тази нелека задача. Това би могло да е особено сериозен проблем за моловете, където има десетки търговски обекти.

Министърът не каза и как ще се следи дали сертификатите са истински или например с подправена дата, лични данни и пр. Нито пък как регионалните здравни инспекции, които от месеци са абдикирали от реален контрол и отчитат стотици проверки с единични нарушители, ще се справят с новата си огромна задача. Самите проверяващи също ще са длъжни да имат зелен сертификат, но това поне не би следвало да е проблем - именно тези звена разпределят безплатните тестове по области.

Все още няма категорична информация и колко безплатни ще са безплатните тестове и кой ще има право на тях. Би следвало всички изследвания да станат безплатни, тъй като иначе ще противопоставят едни хора на други по недопустим начин. Например няма как болните да плащат, а желаещите да идат на ресторант - не. Безплатни тестове се осигуряват за всички лаборатории, каза министърът. Извън цената на теста обаче има и разходи за персонал и др., които преди ден зам.-министър Александър Златанов оцени на около 5 лв., като не е ясно кой ще плаща тази сума.

 

Ключови думи:

COVID-19, антикризисни мерки

Още

6 неща, които трябва да знаем за новата ковид вълна
София връща маските на закрито от 4 август

02.08.2022

Обновена

4030
София, Варна и Бургас оформиха тройката по болни от COVID-19

01.08.2022

1292