Quantcast
Корейски калмари замениха троновете в играта на сериали | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Корейски калмари замениха троновете в играта на сериали

Новият феномен разчита на детски игри и убийства
1 321
 Netflix
Първият път, когато убият изненадващо човек пред очите ви, е нормално леко да се шокирате.

Има две корейски републики, едната е народно-демократична, а другата е просто република. И двете привличат вниманието на останалия свят, но със съвсем различни неща. С първата няма да се занимаваме, тя  залага на ракети, артилерия, разработването на ядрено оръжие и отделя най-високия процент от бюджета си, за да увеличава военната си мощ. 

Втората залага на меката сила на музиката, киното, тв сериалите и попкултурата. През септември се появи поредният феномен на тази културна политика — сериалът Squid Game („Игра на калмари“).

Корейската вълна или Халлю — е китайски термин, създаден в средата на 90-те от двама пекински журналисти, удивени от бързо нарастващата популярност на южнокорейската развлекателна индустрия в страната им. Халлю носи огромни приходи в бюджета на република Корея. Тя продължава да укрепва  позициите си в Азия и да завоюва останалия свят.

Последният пример — след като през 2018 г. BTS стана първата корейска и изобщо азиатска група, оглавила американската класация Billboard 200, а през 2020-а корейският филм „Паразит“ спечели 4 Оскара, включително за най-добър филм - е новият сериал в Netflix, заради който американците учат корейски, а мъжките анцузи са напът отново да излязат на мода, както през  90-те. Той се нарича Squid Game ("Игра на калмари"). 

След като корейският сериал стана най-гледаното предложение на стрийминг платформата в 90 страни, включително и България, Nеtflix изчиcли, чe над 130 млн. милиoнa дyши ca глeдaли пoнe част от него през пъpвитe 23 дни. С това "Игра на калмари" счупи досегашния рекорд, постaвeн oт „Бpиджъpтън“, и ще донесе на компанията пoчти 900 млн. дoлара.

Заглавието на сериала е препратка към детската игра, която е разказана в самото начало на първия епизод. Като дете главният герой Сон Ки Хун (Ли Джон Дже) често е играл тази и други игри с приятели. Както се оказа по -късно, това може да спаси живота му повече от веднъж.

 

На какво е готов човек заради 38 милиона долара? 

Основното действие се развива в гигантски таен комплекс, разположен на неназован остров в Южна Корея, където са доведени 456-те доброволни участници в Играта на калмари. Те ще участват в серия от 6 детски игри, докато накрая остане един победител, който ще получи наградата от 45,6 милиарда вона (около 38 милиона долара). Останалите изгарят — не буквално, разбира се. Буквално ги застрелват — те ще го научат с изненада в края на първата игра.

С не по-малка изненада, но приятна, шефовете на Netflix и създателите на сериала откриват на каква огромна популярност си радва „Игра на калмари“ сред публиката по цял свят.  

„Мои колеги от Лондон, Лос Анджелис и другаде започнаха да ми пращат съобщения колко много им харесва сериалът. — разказва в интервю за Hollywood Reporter корейският мениджър на Netflix Минейон Ким. — И тогава започнах да забелязвам все повече публикации в Instagram и TikTok.  Последователите в Инстаграм на Хо Йoн юнг (Канг Се-бьок - играч № 067, дезертьорка от Северна Корея) нараснаха от 400 000 на 400 милиона за месец“.

Няколко фактора влияят на успеха на сериала. Първо, същността на случващото се е много проста: дори ако зрителят не е запознат с игрите на корейските деца, той бързо може да се ориентира какво става на екрана. Игрите са били специално подбрани, така че правилата им да бъдат възможно най-прости.

Второ - историята поставя сложни морални въпроси. Във всеки епизод има ситуации, след които публиката може дълго да мисли дали някой от героите е постъпил по най-правилния начин, ако изобщо има такъв. 

Трето — визуалната страна на шоуто. Дизайнът на костюмите, игралните площадки, лабиринтите от стълби в бонбонени цветове, създадени сякаш от Ешер, яркочервените униформи на пазачите…  всичко изглежда така, сякаш играем детски игри някъде в един вълшебен свят, който на моменти рязко става тъмен. Когато започнат убийствата, контрастът е поразителен. Играта е смъртоносна за всички участници, освен за един, победителят.  

Четвърто — в шоуто има много моменти, които карат зрителя да се замисли как би постъпил той — особено в тази му част, която прилича на телевизионно състезание.  Това стимулира комуникацията между зрителите, което означава, че още повече хора могат да научат за поредицата.

Пето — освен убийственият трилър с крайно напрегнатата тв игра, сериалът предлага също семейна драма, а и още един трилър —полицейски и криминално разследване… 

И накрая, както повечето корейски филми, освен че социалната тема е силно застъпена, жестокостта и голямата човечност съжителстват по един много въздействащ начин, характерен за азиатското кино.  

Вторият сезон на „Игра на калмари“ все още не е потвърден. Сега Netflix води преговори с режисьора и продуцента, несигурността е нормална - в края на краищата, от началото никой не е мислил за продължение (въпреки че има намек за такова във финалните сцени). Светът на сериалите си има правила, от които трудно може да се избяга. Сега авторите са поставени в ситуация, донякъде подобна на тази на героите им - може да не искат да играят повече, но над тях е надвиснала със страшна сила прозрачната сфера с милионите. 

Още

"Дисни" задмина Netflix като №1 в стрийминга

11.08.2022

175
Шедьовърът „Ново кино Парадизо“ се превръща и в тв сериал

03.08.2022

174
Новата Мерилин Монро говори с испански акцент

03.08.2022

715