Quantcast
Как се вади зелен сертификат? | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Как се вади зелен сертификат?

Документът за ваксинация няма краен срок на валидност, а за преболедуване вече важи и антигенен тест
Обновена
36 467
 БГНЕС

Зеленият сертификат е документ за завършена ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен тест за COVID-19. Той може да се получи от мястото на ваксинация/тестване или да се изтегли от националната здравно-информационна система.

Сертификатът може да се предостави в хартиена форма или в мобилно приложение, като няма българско приложение за съхранение на ковид сертификати, но има приложение за тяхната проверка. За целите на заповедта ще важат и европейските цифрови сертификати, и оригиналните документи от личния лекар/лаборатория, които може да са само на български.

Сертификатът за ваксинация няма краен срок на валидност. Освен това, третата доза няма отношение към него - за нея също се издава сертификат, но той не е сред официалните документи за достъп. Тези сертификати вече стават валидни веднага след завършване на ваксинационния курс, без да се чакат 14 дни, както е за европейските. Валиден е и сертификатът за поставена първа доза от двудозова ваксина, като при нея обаче срокът на валидност е 30 дни.

Преболедуване се доказва с документ, който удостоверява, че лицето е прекарало COVID-19 от 11 до 365 дни по-рано. Дните се броят от датата на проведеното изследване, което може да е PCR или антигенен тест, направен след 1 декември 2020 г.

Отрицателният тест може да бъде антигенен (валиден за 48 часа) или PCR-тест (валиден за 72 часа). Безплатни ще бъдат само антигенните тестове, т.е. хората ще трябва да си ги правят веднъж на 2 дни, ако отказват да се ваксинират, но искат да посещават обществени места със зелен сертификат.

Всички изисквания към сертификатите са посочени в заповед на здравния министър, която всъщност касае пътуванията в чужбина. Към нея препраща и последната заповед с новите мерки, но след възникнали проблеми в първия ден на зелените сертификати, министърът издаде заповед с допълнения.

Само определени лаборатории могат да въвеждат данни в националната информационна система и според изказвания на министъра само направените в тях тестове ще се смятат за легитимни. Те са около 150, а пълният списък може да бъде намерен на сайта на националната здравно-информационна система, на сайта на МЗ и на единния ковид портал.

Нашата система позволява сертификатът да се свали в pdf формат в приложения от типа портфейл (напр. Wallet на "Айфон"). Въпреки дългото очакване обаче така и не бе направено българско приложение за съхранение на сертификати, каквито имат повечето европейски страни. Затова много българи ползват чужди приложения. Популярно е швейцарското приложение, което работи идеално с българските сертификати - за Андроид, за iOS и за Huawei. Австрийското също често се ползва за съхраняване на наши документи - за Андроид, за iOS и за Huawei.

 

Още

Над 2000 са новозаразените с коронавирус у нас

17.01.2022

1211
Църквата, следствието и ковид спират Тил Линдеман в Русия 

16.01.2022

751
Германия отчете мрачен рекорд на заразени с Омикрон

16.01.2022

5499