Медия без
политическа реклама

Всички ученици в София минават на онлайн уроци от утре

Същото се отнася и за общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана, Перник и др.

20 Окт. 2021ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
Илияна Кирилова

Всички ученици в София - и големи, и малки - излизат в онлайн обучение от утре. Това е окончателното решение, записано в заповед на министъра на образованието и науката, която съответства и на последната заповед на здравния министър от вчера. То бе взето след цял ден стиковки между институциите и държане в шах на родителите.

"От 21 октомври (четвъртък) всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 ще се обучават онлайн. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник", посочват от МОН. Оттам обясняват, че са предложили на министерството на здравеопазването да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост, както настоя по-рано кметът Йорданка Фандъкова, за да се даде време на родителите да организират грижата за децата си в къщи. "До 16 часа днес в МОН не беше получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини", посочват от министерството. "Отново присъствено учениците ще могат да се върнат при спадане на 14-дневната заболяемост под 750 хиляди на 100 хиляди души", обясни и министър Денков на брифинг.

С това се сложи край на днешната сага, при която от ранни зори родители и ученици се чудеха как ще учат децата им от утре, объркани от противоречивите изказвания на МЗ. Според последната заповед от снощи на здравния министър Стойчо Кацаров присъствените занятия в училищата се преустановяват по общини при достигане на 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 в рамките на съответната община. Вчера 14-дневната заболяемост в София-град беше 751 души на 100 хиляди, а днес е 812.6 на 100 хиляди души, т.е. от сутринта трябваше да е ясно, че от утре директно всички ученици в столицата следва да минат онлайн. Това потвърди пред Би Ти Ви  и самият министър Стойчо Кацаров, който бе категоричен, че заповедта му следва да влезе в сила от четвъртък за всички общини, преминали заболяемостта над 750 на 100 хил. души. Заместникът му Александър Златанов обаче хвърли в смут родителите, съобщавайки пред БНР - почти по същото време, когато шефът му беше в Би Ти Ви, че в понеделник ще се решава за преминаване към дистанционно обучение в София. "От началото на идната седмица ще вземем решение дали учениците в София да преминат на дистанционно обучение, защото столицата влиза в тези условия по заповедта на здравния министър", заяви той.

Хаосът стана пълен, когато в ранния следобед пък столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска за децата от 1 до 4 клас да има изключение и те да продължат да учат присъствено в четвъртък и петък. "Предложението на софийския оперативен щаб е децата от 1 до 4 клас в София да продължат присъствено обучение до края на тази седмица. Разговарях лично с министъра на образованието проф. Денков и го запознах с нашите аргументи – първо, актуалните данни за карантинираните паралелки показват най-нисък процент в началния етап (4% в начален етап, 7% - в прогимназиален и 8% в гимназиален) и второ, нуждата от време родителите на най-малките деца, които не могат да остават сами, да направят организация", обясни тя в профила си. След което посочи, че "регистрираната заболеваемост в София на 14 дневна база е 812 на 100 000 души по данни от Столичната здравна инспекция и съгласно заповедта на министъра на здравеопазването от утре присъствените учебни занятия следва да бъдат преустановени". Ако властите бяха одобрили предложението й, на практика можеше да отворят пътя за това заповедта на Кацаров да не се спазва, а да се дописва с други актове. "Детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца в тях е малко над 3%", добави още Фандъкова.

Още няколко области у нас са прескочили прага от 750 заболели - това са Перник (927 на 100 хил.), Монтана (910), Кюстендил (768), Видин (978) и Габрово (827). Общините в тях, преминали тази граница, също минават онлайн. Учениците в община Ловеч също от утре превключват към дистанционни занятия - по решение на местния щаб, тъй като заболелите са стигнали 797 на 100 хиляди (в областта 14-дневната заболяемост е 527 на 100 хил.). Областният щаб в Стара Загора също реши да изведе в дистанционно обучение всички ученици в областта за 2 седмици.

Според заповедта на Кацаров при 14-дневна заболяемост между 500 и 750 души на 100 000, каквото е положението в по-голяма част от страната, онлайн ще минават 50% от паралелките в училищата, като и тук ще се преценява по общини. Т.е. може да очаква в половин България от утре да започне и ротация на учениците, като най-напред в електронно обучение ще излизат най-големите, а в краен случай - най-малките от 1 до 4 клас. Половината паралелки ще минават дистанционно и в още един случай - достигната 14-дневна заболяемост между 250 и 500 на 100 000, при отсъствие на над 20% от учениците в съответното училище и/или поставяне под карантина на над 30% от паралелките.

Маските от утре са задължителни за всички ученици от пети до дванадесети клас, както и за целия педагогически и непедагогически персонал. Часовете по физическо възпитание и спорт ще се провеждат само на открито. При провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна среда не бива да се допуска смесване на ученици от различни паралелки.

За езиковите, образователни центрове и други обучителни центрове и школи този път е направен известен реверанс - провеждането на присъствени групови занятия за деца там ще се допуска при осигуряване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и не повече от 5 човека в помещение, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

 

ГРАТИСЕН ПЕРИОД

"Въвеждането на "зелен" сертификат от утре като условие за присъствено обучение на студентите е прибързано", коментираха пред БНР от Националното представителство на студентските съвети. Оттам смятат, че е било редно да бъде даден гратисен период от един месец, в който студентите, преподавателите и обслужващия персонал да се ваксинират, за да получат документа. Те са притеснени, че за да получат зелен сертификат, трябва да имат завършен имунизационен цикъл, което изисква време, а заповедта за сертификатите влиза в сила още утре. "Предвид твърде ниския процент на ваксинация в системата, резултатът ще е преминаване на всички почти висши училища в онлайн среда от утре. Което със сигурност няма да е добре за системата на висшето образование, а със сигурност и сред студентската общност, защото студентите няма да бъдат подготвени след две, четири, пет години, когато трябва да завърши тяхното обучение на пазара на труда", коментира председателят на НПСС Даниел Парушев. Според него студентите трябва да имат право на присъствено обучение и с доказване на антитела срещу Covid.

 

 

 

От четвъртък достъпът до повечето обществени обекти на закрито в страната ще става само срещу зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Такъв достъп се въвежда за всички кина, театри, концерти, музеи, галерии, магазини над 300 кв.

 

Още по темата