Медия без
политическа реклама

Превозвачи скочиха срещу плановете на Комитова да вдига тол-таксите

20 Окт. 2021
Илияна Кирилова

Обявеното преди ден намерение от министъра на регионалното развитие Виолета Комитова да увеличи размера на тол-таксите за тежкотоварните автомобили, както и да включи още платени пътища в тол-системата, веднага предизвика остра реакция от засегнатите транспортни фирми.

"Несериозно е един служебен министър, на който му остава месец на поста, да обяви, че ще вдига тол-таксите", коментира пред БНР шефът на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Товарните и автобусните превозвачи са изненадани от думите на Комитова, защото досега тя не е обсъждала с тях проблемите на тол-системата. "Министърът хвърля статистически данни в пространството, без да има анализ и без дискусия с фирмите защо ситуацията е такава", посочи Арабаджиев.

Преди ден регионалният министър обяви, че не е доволна от работата на тол-системата, тя не изпълнявала предназначението си, а годишният приход бил едва 380 млн. лв. При това 3/4 от сумата идвала от винетките за леките коли, а само 1/4 е приносът на  тежкия трафик. 

Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие, е крайно недоволна от работата на тол системата. Това стана ясно от нейно интервю по БНТ тази сутрин.

"Тол-системата стартира на 1 март 2020 г., малко преди коронавируса да затвори държавите в Европа", припомни Йордан Арабаджиев. Той посочи, че в първата година на пандемията заради неработещи зелени коридори и огромен престой по границите на Европа браншът е отчел 30% спад на превозите.

"Сега ситуацията също е тежка, по 70-80 часа чакат шофьорите по границите. Дизелът скочи до 2.30-2.40 лв. за литър, а голяма част от превозвачите са с дългосрочни договори и трудно може да променят цените", каза Арабаджиев. Освен това товарният превоз е бил изключен от ковид-помощите и за последната година 5-6% от членовете на Съюза на международните превозвачи са прекратили дейност.

Превозвачите настояват промени в тол-системата да се правят плавно и след обсъждане със засегнатите. "Трябва да има и справедливо заплащане", каза още Арабаджиев и даде пример с таксата на един курс София-Бургас, която е 91.20 лв. за тежкотоварен камион, колкото е годишната винетка за леките автомобили.

От Съюза на международните превозвачи обвиняват МРРБ и АПИ, че също имат вина тол-системата да не работи, както трябва. "Какво пречи да се следи за претоварването на камионите? 100 рамки могат в динамичен режим за измерват теглото на камионите. Не е наш проблем, че не работят. Някой не си е свършил работата", заяви Арабаджиев.

Още по темата