Медия без
политическа реклама

Новите сертификати ще се издават чак от понеделник

Срокът на документа за преболедуване вече е удължен на една година, а преболедуване ще се доказва с антигенен тест

22 Окт. 2021Обновена
Удължават срока на сертификатите за преболедуване на 12 месеца

Удължават срока на сертификатите за преболедуване на 12 месеца

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Thursday, October 21, 2021

От понеделник, 25 октомври, всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест,  могат да изтеглят своя зелен сертификат от http://www.his.bg, обяви здравното министерство.

Това означава, че националната система още не е готова да регистрира направените вчера промени в заповедите на здравния министър. И днес тя продължава да блокира непрекъснато, забавяйки ваксинацията. Властите обявиха вчера, че заради краткият срок за подготовка до понеделник няма да налагат глоби на хора, които са без зелен сертификат на работните си места.

Промените в изискванията за сертификатите са няколко. Те ще важат само в рамките на нашата страна, тъй като противоречат на европейските правила. Затова с тях няма да може да се пътува в чужбина.

Едната промяна предвижда валидността на сертификата за преболедуване да бъде удължена от 6 на 12 месеца. Според новата заповед преболедуване се доказва с положителен PCR-тест или антигенен тест, като сертификатът е валиден от 11 до 365 дни от датата на теста.

Другата промяна прави реверанс към хората, които в момента се ваксинират, за да изпълнят изискванията за зелен сертификат. Те няма да чакат 14-дневен период от завършване на ваксинацията, за да стане валиден сертификатът им, както е необходимо при пътуване в чужбина. Вместо това се въвеждат три хипотези, като и при трите сертификатът става валиден веднага след поставяне на дозата. Ще се признава сертификат за незавършена ваксинация с двудозова ваксина - това е документът за поставена първа доза, който ще може да се ползва до 30 дни. Веднага ще може да се ползват и обичайните сертификати за еднодозова имунизация и за двудозова.

Премахването на 14-дневния срок няма медицинска обосновка, напротив - до вчера здравният министър обясняваше, че по чисто медицински причини няма как да се направи такава промяна, защото човек няма изграден имунитет през това време. Днес обаче той обясни, че на практика много хора в момента избират "Янсен" чисто по административни причини - за да получат максимално бързо сертификат. Затова се допуска изключение, което ще позволи човек да избере ваксина свободно.

В заповедта има и още две промени, които отстраняват допуснати пропуски поради недоглеждане. Оказва се, че в първата заповед са изпуснати игралните зали и казина, като сега те се добавят към обектите, които могат да работят само със зелен сертификат. При обектите, които могат да продължат да работят без сертификат в моловете като аптеки, банки и пр., са добавени лечебните заведения и ваксинационните пунктове, каквито вече има на няколко места.

 

БЕЗПЛАТНИ ТЕСТОВЕ

Тепърва се създава организация за осигуряване на безплатни тестове. Фирмите ще могат да заявят тестове за персонала си в регионалната здравна инспекция и да организират тестовете, обясни Стойчо Кацаров. Тези тестове няма да се въвеждат в системата и ще служат само за достъп до работа, каза той, въпреки че досега се твърдеше обратното. По същия начин ще бъде организирано тестването и в старческите домове. Всеки може да се възползва от безплатен тест, увери министърът. Тук обаче е една от най-големите неясноти в цялата операция по въвеждането на зелени сертификати.

 

ГЛЕДНА ТОЧКА

Алтернативата на тези мерки е пълно затваряне, ние правим всичко възможно да не влизаме в локдауните от последните вълни, коментира здравният министър. "Успехът на това начинание зависи от всички, дайте да се стегнем, спазвайте мерките, ситуацията е критична", призова Кацаров. "Първата ни грижа е да прекъснем веригата на разпространение, всичко друго е второстепенно" - така министърът коментира въпрос защо се предоставят безплатни тестове, след като трябва да се стимулира ваксинацията.

Премиерът призна, че беше грешка да се обявят сертификатите в последния момент:

 

    Служебното правителство изненадващо реши да покани медиите на извънреден брифинг "две в едно" - по двете най-горещи теми  - мерките в отговор на кризата с нарастващите цени в енергийната сфера и мерките в контекста на пандемичната ситуация в страната.