Медия без
политическа реклама

Наказание за "Мерцедес" в четвърти пореден старт от Формула 1

23 Окт. 2021
ЕПА/БГНЕС
Валтери Ботас ще загуби пет места на старта за "Гран при" на САЩ заради поредна смяна на двигател в болида на "Мерцедес".

В четвърто поредно състезание от Формула 1 пилот на шампионите от "Мерцедес" ще бъде наказан с отнемане на позиции от стартовата решетка заради смяна на двигателя. След като в предходния кръг в Турция (10 октомври) носителят на 7 световни титли Люис Хамилтън тръгна 11-и, въпреки че спечели полпозишън в квалификацията, този уикенд Валтери Ботас ще загуби пет места на старта за "Гран при" на САЩ. Преди това финландецът потегли от дъното на колоната в Италия (12 септември) и Русия (26 септември).

Освен Ботас наказани за утрешната надпревара на "Пистата на Америките" в Остин, Тексас, ще бъдат още двама пилоти, чиито отбори ползват задвижващи системи на "Мерцедес" - Себастиан Фетел ("Астън Мартин") и Джордж Ръсел ("Уилямс"). Те ще стартират от последната редица, защото освен агрегатите сменят също и своите турбокомпресори и MGU-H компоненти от хибридната система.

Късно тази вечер ще се проведат третата свободна тренировка и квалификацията - съответно от 21:00 и 00:00 ч. българско време. В двете свободни сесии снощи имаше поделено надмощие между "Мерцедес" и "Ред Бул". В първата тренировка Ботас и Хамилтън дадоха двете най-бързи времена с меките гуми, а трети се подреди звездата на "червените бикове" Макс Верстапен. Във втората пък с медиум сликовете най-бърз беше неговият съотборник Серхио Перес, следван от Ландо Норис с "Макларън" и двата болида на "сребърните стрели".