Медия без
политическа реклама

Михайлов намекна, че Първа лига е създадена заради „ЦСКА-София“

Бербатов отказа предложението на президента на БФС да работи заедно с него

23 Окт. 2021Обновена
БГНЕС
Борислав Михайлов призова Стойчо Младенов да не нагнетява напрежение с неверни обвинения по адрес на БФС.

Поне два пъти Българският футболен съюз е помогнал на "ЦСКА-София" в последните 5 години. Това заяви пред БНТ президентът на футболната ни централа Борислав Михайлов, като намекна, че създаването на Първа професионална лига през 2016 г. е било организирано специално заради новия "червен" клуб.

Преизбраният след множество скандали за пети мандат Михайлов използва като повод за отговор нападките на треньора на тима от "Българска армия" Стойчо Младенов. В началото на седмицата бившият национален селекционер заяви, че БФС упражнява "реваншизъм" спрямо клуба от Борисовата градина "повече от 15 години".

"Много от тези 15 години Стойчо Младенов е бил в различни държави, от някои от които си е тръгвал, без да разберат феновете, за да може да излезе от държавата. На Младенов мога да му кажа лично, че БФС два пъти е взимал активно участие в проблемите на ЦСКА с лицензирането и с отношенията им към УЕФА. И двата пъти са били в полза на ЦСКА. По-рано УЕФА им даде възможност да играят в турнирите, преди това за направата на изцяло нов формат на първенството", зави Михайлов.

Шефът на БФС визира префроматирането на първенството през лятото на 2016 г. То съвпадна с момента, в който изхвърленият половин година по-рано в Б група "Литекс" получи лиценз за участие в елита, след което промени името си на "ЦСКА-София" и премести адресната си регистрация от Градския стадион в Ловеч на бул. "Драган Цанков" №3 в София. През 2018 г. пък след нарочно писмо от Михайлов до УЕФА отборът получи право да участва една година по-рано в евротурнирите, нарушавайки 3-годишното правило за нови клубове.

Пред БНТ президентът на БФС също така призова настоящия треньор на "червените" и негов бивш съотборник в националния отбор да не нагнетява напрежение около ръководното тяло с изказванията си.

"Стойчо Младенов е сериозен човек. Аз го уважавам, играли сме заедно на световното първенство в Мексико през 1986 г. Нека да не се изказва така, защото хората го харесват, феновете на ЦСКА го харесват. Няма нужда да вкарва такава антиемоция срещу футболния съюз, защото това, което казва, не е вярно", заяви Михайлов.

Ден по-рано като анонс от същото интервю излезе и предложението на президента на БФС към главния опозиционер Димитър Бербатов да работят заедно.

"Аз не гоня гарез на никого и никога не съм го правил. Плюс това, аз няма какво да му се сърдя на Бербатов. Естествено, аз съм го канил него преди това. Питах го какво ще прави. Беше преди години, да дойде да види. Не е задължително да бъде по същия модел, по който аз съм минал при Иван Славков. Той каза не, че не е готов, а че не знае накъде ще му се развие кариерата след футбола. Така че няма никакъв проблем да работя с Бербатов. Ако той има желание, на различна позиция", заяви шефът на футболния съюз.

От националната телевизия съобщиха, че цялото интервю с Борислав Михайлов ще бъде излъчено утре в предаването "Арена спорт" по БНТ 1 от 12:30 ч.

 

РЕАКЦИЯТА НА БЕРБАТОВ

Днес подкрепеният от "ЦСКА-София" на извънредния конгрес Бербатов категорично отхвърли предложението на шефа на БФС. "Не може да се случи никога да работя с Михайлов. Имам си хора и екип, с които искам да работя. Различни поколения сме, начините ни на мисленe са различни, вижданията ни за някои неща са тотално различни. Това никога не може да се случи", коментира той.

Димитър Бербатов се усъмни и защо все още в Търговския регистър не е внесен протоколът от конгреса на БФС на 12 октомври.

"Ако в този протокол не е записано, че водещият на конгреса каза "483 присъстващи и са нужни 242 гласа, за да се вземат важните решения" и както пише в устава на БФС, които някои го цитират като Библия, но не го спазват, мнозинството се определя от присъстващите. Ако в протокола не е записано това, значи са го фалшифицирали. Вече 10 дни минаха, не си заявил да си в Tърговския регистър, не си дал протокола, клубовете се сърдят с нас и искат помощ, искат да видят протокола. Естествено, че могат, но трябва той да бъде предаден. В протокола трябва да пише това, което всички чухте на аудиозапис на конгреса. Ако е друго, значи е фалшифицирано", допълни Бербатов.

Той коментира и обвиненията на Йордан Лечков и Венцеслав Стефанов, че хора от екипа му са раздавали подкупи по 2-3 хил. лв. на клубове, за да гласуват в полза на кандидатурата на Бербатов. "Това е тактика за отвличане на вниманието от по-важните неща. Не намирам думи да коментирам тези приказки на тези хора. Това дори не трябва да е интересно", обясни бившият нападател.

Още по темата