Quantcast
US визите за Хърватия падат от 1 ноември, но за България те остават | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

US визите за Хърватия падат от 1 ноември, но за България те остават

2 099
 ЕПА БГНЕС архив

Към 28 септември 2021 г. Хърватия е изпълнила всички необходими двустранни споразумения за сигурност и е изпълнила необходимия процент на отказ за издаване на виза и е одобрена да влезе в програмата за отмяна на визи на САЩ, което означава, че хърваските граждани могат да пътуват до САЩ за бизнес и туризъм без виза от 1 ноември 2021 г., съобщиха от Посолството на САЩ в Загреб, цитирано от Агенция Фокус.

От 1 ноември 2021 г. хърватските граждани ще могат да пътуват до Съединените щати без визи, след като получат одобрение от електронната система за разрешение за пътуване (ESTA) онлайн. Пътуващите се насърчават да кандидатстват за ESTA най- малко 72 часа преди планираното пътуване.

Пътуващите без визи трябва да имат паспорти с вградени компютърни чипове и да получат ESTA, която понастоящем струва $ 14 и е валидна до две години за многократни пътувания до САЩ. Пътуващите трябва да използват само официалния уебсайт на ESTA на адрес esta.cbp.dhs.gov.

Хърватските граждани, които желаят да пътуват в Съединените щати за повече от 90 дни, или които желаят да се занимават с дейности, изискващи други категории визи (например за работа или обучение в Съединените щати), все още трябва да кандидатстват за съответната категория виза. Хърватските граждани, на които е отказано ESTA, също трябва да кандидатстват за виза.

Така на практика от целия ЕС с визи за САЩ остават единствено Румъния, Кипър и България. При България за миналата година процентът на отказани визи е бил 9,75 на сто, което е далеч от изискванията на американците за 3 на сто.

 

 

Ключови думи:

САЩ, визи, Хърватия, България

Още

Байдън предупредил Зеленски, че Русия ще нападне през февруари

28.01.2022

5671
САЩ изпратиха 20 танкера с втечнен газ към Европа и са готови с още 33

28.01.2022

Обновена

7021
В България има 206 американски военни, обяви военният министър

28.01.2022

1392