Quantcast
Сръбският премиер обяви за предотвратен атентат срещу президента Вучич | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Сръбският премиер обяви за предотвратен атентат срещу президента Вучич

2 637
 Президентство на Сърбия
Александър Вучич е трябвало да бъде убит вечерта на 27 януари, когато откри паметника на Стефан Неманя в Белград

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви официално, че е имало план за убийството на президента на страната Александър Вучич. Атентатът е трябвало да се извърши на 27 януари 2021 г., по време на откриването на паметник в Белград на великия жупан на кралство Сърбия Стефан Неманя (1113-1199 г.).

Бърнабич обаче не даде повече подробности, нито посочи защо прокуратурата не е образувала производство срещу заговорниците. Тя все пак добави, че компетентните служби се занимават със случая и замесените в тях няма да бъдат защитени, независимо от тяхното „име и фамилия, функция и партийна принадлежност“.

"Това (убийството) е планирано дълго и подробно. Имаше паралелни структири в МВР и в медиите на олигарси се водеха кампании с цел дехуманизиране образа на Вучич и да се лепне етикет "престъпен клан" на него и на семейството му - заяви премиерът пред ТВ Пинк. - Ако Вучич беше застрелян, щяха да съчинят история, че това е нещо естествено: "Кой знае в какво са замесени той и семейството му." В МВР имаше много такива. Чудовищно е колко добре беше свързана тази мрежа“.

В интервюто си Бърнабич добави, че олигарси непрекъснато атакуват Вучич и дори желаят смъртта му. Според нея президентът е атакуван чрез сина му Данило, защото "не могат да го обвинят за нищо, свързано с икономически и политически въпроси”. "Криминализирате един млад мъж и той постоянно е на първите страници на вестниците на олигарсите", казва още Бърнабич.

Според нея всичко е започнало от аферата "Йованица”, свързана с името на бившия държавен секретар на сръбското външно министерство Диана Хъркалович, която бе арестувана на 15 октомври.

Началото на аферата е през ноември 2019 г., когато полицията откри 1,6 тона марихуана във фабрика за биологични храни, чийто мажоритарен собственик е Предраг Колувия. Обвиняеми по случая са служители на полицията, на Агенцията за сигурност и Агенцията за военно разузнаване, обвинени в покровителстване на Колувия. Опозицията и някои медии твърдят също така, че висши държавни служители имат връзка с аферата "Йованица". Властите отричат тези обвинения.

Още

Хърватия заплашва Сърбия с вето в ЕС за кражба на история и култура

26.01.2022

7643
Проектът „Рио Тинто“ за добив на литий в Сърбия е спрян

19.01.2022

968
Сърбия промени Конституцията си заради ЕС

16.01.2022

Обновена

9694