Медия без
политическа реклама

Кацаров: Връщаме децата в клас при 2 теста седмично

Тепърва обаче ще се поръчват щадящи тестове за учениците

25 Окт. 2021Обновена
Пресконференция в МЗ

Пресконференция на здравния министър Стойчо Кацаров, образователния министър Николай Денков и представители на Национална мрежа за децата.

Posted by bTV Новините on Sunday, October 24, 2021

Министерството на здравеопазването ще обяви поръчка за доставка на щадящи тестове за COVID-19, които да бъдат въведени в училищата, за да се възстановят присъствените занятия за най-малките ученици. Това обявиха здравният министър Стойчо Кацаров и просветният министър проф. Николай Денков. Според тях мярката може да бъде въведена още в понеделник, най-късно в сряда. Не е ясно защо чак сега ще се поръчват тестовете, при положение че кабинетът ги обещаваше още преди началото на учебната година.

Министър Кацаров посочи, че внася проект на МС, с който да се осигурят 13 млн. лв. за закупуване на щадящи тестове за деца. Поръчката ще бъде обявена още днес. Идеята е децата да бъдат тествани 2 пъти седмично по щадящ начин - с отделена слюнка. Така ще може да се види дали детето е заразено и ако е положително, то да не влиза в клас, докато не изтече 14-дневния срок. "Така ще предпазим останалите и ще избегнем карантинирането на цели паралелки", обясни Кацаров. Пи думите му желанието на всички е още следващата седмица, дори в понеделник, децата между 1-4 клас да се върнат в клас, но всичко зависи от това кога ще бъдат осигурени тестовете. "Не можем да се ангажираме със срок, може вторник, сряда другата седмица. Ако видим, че този механизъм работи добре, продължаваме поетапно с тестване и на учениците от горните класове", посочи той.

"Ако на 15 септември имахме дълго плато - под 100 деца заболели дневно, последната седмица броят им се увеличи до 500 деца и младежи дневно. Затова и подходът вече трябва да е променен", коментира и проф. Денков. По думите му досега той е бил локализиран - при определена заболяемост в онлайн обучение излизаха определени паралелки. "Сега обаче в 4 области имаме заболяемост над 1000 на 100 хил. души. Т.е. на всеки 100 човека имаме поне 1 заболял около нас. Това е прекрасен начин да разболеем изключително много хора, ако не бъдат взети мерки", заяви той. Затова новият подход е "филтър на входа и безопасна среда". "Който иска, си праща детето на училище. Който иска - си го държи вкъщи", заяви той. Самите тестове ще се правят понеделник и четвъртък в първия час, след което учебните занятия ще продължават. Изискването за тестване два пъти седмично ще важи само за общините със заболеваемост над 750 нови заразени на 100 хил. население.

Просветният министър призова за подкрепа от родителите, които да разрешат тестване с щадящи тестове. "Такива бяха налични и досега, но родителите не даваха съгласие", посочи той. Проф. Денков апелира за подкрепа и от учителите, които "да разберат, че няма никакво място за действия, които подриват възможността на образователната система да си свърши работата". За тях стана ясно, че по същество също ще се изисква зелен сертификат. Тези преподаватели обаче, които нямат зелени сертификати, също ще бъдат 2 пъти тествани седмично, но с обикновени антигенни тестове. Сред преподавателите съпротивата срещу зелените сертификати е особено силна, като синдикатите предупредиха с протести и стачка при въвеждането им.

Министър Денков поднесе извиненията си за рязкото излизане в онлайн обучение на ученици, но по думите му бройката на заразените отдавна е минала границата, заложена в плана на Кацаров през лятото, както в Насоките на министерството. "Трябваше по-добре да информираме обществеността", коментира той.

От Националната мрежа за децата подкрепиха въвеждането на тестове за учениците като начин за връщане на присъственото обучение, като според тях ще спре верижното карантиниране на паралелки и на здрави деца.

 

Още по темата