Медия без
политическа реклама

Златният ни ансамбъл отпадна от световното първенство

Контузия на Лаура Траатс спря олимпийските шампионки, тъй като не бе предвидена резервна гимнастичка

26 Окт. 2021Обновена
БОК

Олимпийските шампионки от златния български ансамбъл няма да участват на световното първенство по художествена гимнастика, което стартира утре в Китакюшу (Яп). Причината е сериозна контузия на едно от момичетата - Лаура Траатс.

Информацията беше потвърдена от международната федерация по гимнастика (FIG) и от българската централа (БФХГ). Във "Фейсбук" профила на БФХГ бяха дадени малко повече подробности:

"Българският ансамбъл няма да вземе участие на Световното първенство в Китакюшу (Япония) заради травма на Лаура Траатс!

Нашите момичета заминаха изключително добре подготвени и с огромно желание да спечелят последното си състезание като отбор! Вчера ансамбълът ни е провел две тренировки и след втората Лаура Траатс получава много силна и остра болка.

Веднага е проведена консултация с лекаря на отбора д-р Добрев, който е преценил, че травмата на Лаура е сериозна и участието на отбор е невъзможно!

Всички момичета съжаляват ужасно, щабът също, но здравето е над всичко и това е единственото правилно решение в този момент!".

По-късно президентът на БФХГ Илиана Раева обясни, че при Траатс се е обострила дискова херния, която е имала от две години насам.

 

В повечето случаи ансамблите разполагат с резервна гимнастичка, която в случая би спасила участието ни на световното първенство. От федерацията обаче обясниха, че такава не е предвидена за шампионата в Китакюшу. "За да пътува резерва, тя трябва да играе задължително в едното съчетание. На олимпийските игри имаше изискване да участват само пет гимнастички. Камелия Стоилова пътуваше, както и Татяна Воложанина. Те бяха с отбора до влизането в олимпийското село, за да може да влязат, ако нещо се случи с някоя от основните състезателки до влизането в селото. След това  промени в състава не се допускаха! До вчера Лаура Траатс не е имала проблем да играе. Българският щаб никога не е мислел да извади една от олимпийските шампионки и да играе с резервна състезателка в едното съчетание, затова и няма резерва с тях! За жалост в големия спорт има такива моменти. Случват се! Благодарим на всички за интереса и загрижеността Ви! Нека оставим момичетата на спокойствие, заслужават го! На всички им е много тежко! Утре сутринта Боряна Калейн и Татяна Воложанина започват участие, нека ги оставим да се концентрират и да играят както са подготвени!", написаха от БФХГ.

Това трябваше да е последното състезание в кариерите на Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова, които в Токио 2020 прекъснаха руската хегемония и донесоха първи златен медал от олимпийски игри за художествената ни гимнастика.

Преди заминаването капитанът на отбора - Симона Дянкова, обяви, че са провели много тежка подготовка и отиват само и единствено за световна титла, с която да сложат точка на своите активни спортни кариери.

Грациите от българския национален ансамбъл по художествена гимнастика провеждат последния тренировъчен лагер в кариерата си. Олимпийските шампионки от Токио `20 се готвят за прощалното си състезание - световното първенство в Китакюшу (Яп) другата седмица (27-31 октомври).

 

Още по темата