Медия без
политическа реклама

Депозитите в банките за първи път надхвърлиха 100 млрд. лв.

26 Окт. 2021
Илияна Кирилова

Депозитите в банките у нас поставиха нов рекорд и за първи път в историята надхвърлиха 100 млрд. лв. Това показва паричната статистика на БНБ към края на септември.

Въпреки отрицателните лихви по сметките на фирмите и въпреки таксите, които се начисляват върху по-големите спестявания на домакинствата, парите в банките растат. Те вече са 78.1% от брутния вътрешен продукт на България. В сравнение с предния месец август увеличанието им е с 12%, почти толкова е и за последните 12 месеца.

Домакинствата държат в банките към края на септември 64.5 млрд. лв. - половината от БВП на страната, посочва БНБ. Спестените пари от гражданите са нараснали с 10.9% за една година. Това е на фона на нулеви лихви в последните години, а от тази и с нови такси, които наказват по-големите вложители. Повечето банки у нас начисляват 0.7% на годишна база върху всички сметки над 400 000 лв., а някои от банките свалят този праг на 200 000 лв.

Парите на фирмите в банките също растат, въпреки официално въведените отрицателни лихви при тях. Те са на стойност 31.609 млрд. лв. в края на септември, което 24.6% от БВП. В сравнение със същия месец на 2020 г. увеличението е с 10.8%, а годишно - с 13.5%. Отделно финансови предприятия държат 4.218 млрд. лв. в банките и техните пари са нараснали с 36.3% за година.

БНБ отчита също така двуцифрено увеличение на отпуснатите кредити за домакинствата. В края на септември банковите заеми за граждани, достигат 28.094 млрд. лв. - с 11.8% повече спрямо септември 2020 г. Най-голямо е увеличението при ипотечните кредити и те вече достигат 13.5 млрд. лв.  Потребителските заеми в края на септември вече са почти 13 млрд. лв. При тях ръстът за година е 9.8%.

Ускореният растеж на потребителски и особено на жилищните кредити се дължи на силното им търсене в условията на възстановяване на икономическата активност и благоприятни перспективи за пазара на жилища. Запазват се и ниските лихвени проценти и облекчените кредитни стандарти от страна на банките. "Забавяне в темпа на растеж може да се очаква през 2022 година и 2023 година, като причина за това ще бъде спад в растежа на частното потребление", прогнозира БНБ.

Ключови думи:

депозити, кредити, БНБ

Още по темата