Quantcast
Течна дрога на мексикански наркокартел е хваната на летище София | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Течна дрога на мексикански наркокартел е хваната на летище София

Тя била прикрита в пратка ванилия и според митниците на черния пазар струва 35 млн.лв
Обновена
1 941
 Илияна Кирилова

Близо половин тон течна дрога на мексикански наркокартел е заловена на Летище София. С това се похвалиха от митниците и прокуратурата на специален брифинг. По съдебни цени наркотика е за около 11 млн.лв, но на черния пазар от него може да бъдат получени 35 млн.лв, твърдят от полицията.

При проверка на карго пратка от Латинска Америка, идваща от Мексико е установено, че в 450 бутилки с течност от екстракт от ванилия всъщност има метамфетамин. Количеството е 450 литра, а дрогата е била готова за директна консумация.

Веднага след това е образувано досъдебно производство и е задържано едно лице - получателя на практиката. Извършени са обиски и претърсвания на много адреси в няколко области на средната част на България, разказаха от митниците.

"Течният метамфетамин е наркотично вещество от групата на стимулантите и се пренася много лесно. Основни производители на метамфетамин в света са Мексико, Иран, Белгия, Холандия, Чехия и Полша", каза Стефан Бакалов, шеф на специализирания отдел „Борба с наркотрафика” и началник на отдел „Разследване и разузнаване” към митницата на Летище София. 

Случаят бил интересен с това, че досега е бил известен само едно толкова голямо залавяне на течни метаамфетамини - преди 6 месеца в Австралия, 540 литра. Според митниците става дума за експанзия на мексиканските наркокартели, които се опитват да стъпят на всички континенти, включително и в Европа.

След проведени оперативно-издирвателни действия е установен получателят на пратката - М.Д., съобщиха по-късно от покуратурата. Той е привлечен като обвиняем за това, че в съучастие като извършител с неустановеното по делото лице е пренесъл през границата на страната без надлежно разрешение високорисково наркотично вещество – около 450 литра метамфетамин.

С прокурорско постановление, М.Д. е задържан за срок до 72 часа. По искане на СГП състав на Софийския градски съд е взел постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. Наказанието, което предвижда законът за престъплението, за което М.Д. е привлечен към наказателна отговорност, е от 10 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 100 000 до 200 000 лв.

Още

Открита е черната кутия на разбилия се край Безмер Су-25

29.09.2022

Обновена

2497
Румъния се откъсва от България в борбата с корупцията

27.09.2022

5564
Съдът оправда бивша шефка във ВМА по дело за над 7 млн. лева

26.09.2022

4679