Медия без
политическа реклама

"Северен поток-2" е готов за експлоатация

08 Ноем. 2021
ЕПА/БГНЕС архив

Газопроводът "Северен поток-2" е напълно завършен и готов за експлоатация. Това е съобщил по време на конферентен телефонен разговор с инвеститорите в проекта зам.-ръководителят на отговорния отдел в "Газпром" Алексей Финников, предаде ТАСС.

"Готови сме за пускане", заявил той.

Освен руския газов гигант в строителството на газопровода участваха френската компания "Анжи", австрийската OMV, британско-нидерландската "Роял Дъч Шел" и германските "Винтерсхал" и "Унипер". "Северен поток-2" ще осигури пряк достъп на руско синьо гориво до потребителите в Германия.

Първата тръба на газопровода вече е заредена с технически газ, а втората е в процес на подготовка за пълнене, допълни топмениджърът на газовия холдинг. Финников обаче отказа да разкрие как напредва процесът по сертифициране на компанията Nord Stream 2 AG като независим транспортен оператор.

Строителството на "Северен поток-2" беше напълно завършено на 10 септември 2021 г. Първоначално се планираше газопроводът да бъде готов още до края на 2019 г., но проектът беше забавен заради санкциите на САЩ. Газопроводът се състои от две линии с общ капацитет 55 млрд. куб. м годишно, които преминават от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

САЩ не смятат, че има шансове за спиране на проекта за газопровода "Северен поток-2" по пътя на санкции, заяви и. д. помощник държавен секретар по въпросите на Европа и Евразия Филип Рийкър.

За да пусне газопровода, операторът на проекта трябва да представи сертификати за съответствие с техническите стандарти в Управлението по минното дело в германския град Щралзунд. Също така ще трябва да получи регистрация като независим транспортен оператор - Федералната мрежова агенция на Германия трябва да публикува проект за решение до 8 януари 2022 г.

"Тази институция не може да забрани изпомпването на газ, но ако то започне преди получаване на регистрацията, операторът ще бъде глобен. Тази регистрация е необходима за съответствие с Директивата за газта на ЕС", посочва ТАСС.

Още по темата