Медия без
политическа реклама

Къде отиват използваните гуми от Формула 1

Най-често за правене на пътни настилки, но и за някои промишлени производства

11 Ноем. 2021
Инстаграм
Всяка гума се анализира след състезанието от служителите на "Пирели".

Един от главните компоненти във Формула 1 и в автомобилния спорт въобще са гумите. Подбирането им за конкретно състезание става от всеки отбор в сътрудничество с доставчика "Пирели", който от 2011 г. единствен снабдява F1 с гуми и това се е превърнало в цяла индустрия. Дори и съвсем незапознатите любители вероятно са забелязали разновидностите на комплектите гуми, подготвени за всякаква ситуация на трасето, докато заклетите фенове на този спорт отдавна различават като петте си пръста всички типове сликове.

Но каква е по-нататъшната им съдба?

Отборите връщат всички използвани гуми обратно на "Пирели", където първо проверяват тяхното състояние, събират всички данни за състезанието, анализират всяка пукнатина по повърхността и степента на износването им. Фирмата прибира дори и неизползваните комплекти, защото отдавна е намерила приложение за тях.

Служителите на "Пирели" единствени отговарят за транспортирането на гумите до пистата за съответно състезание, а след края му ги прибират от тимовете. А защо и неизползваните? Защото демонтирането им се извършва под допълнително налягане и това води до риск от повреда на силовата рамка и съответно изключва възможността за по-нататъшната им експлоатация. Във Формула 1 се отнасят педантично към всичко и се опитват да избегнат ненужното напрежение върху повърхността на гумите, за да предотвратят появата в тях на вибрации, които пък може да доведат до инциденти.

"За всяка Гран при гумите се избират предварително, в това число и комплектите за дъжд, в зависимост от метеорологичната прогноза. Екипите ги получават от "Пирели" преди началото на тренировките. Преди това пък механиците са предоставили на хората от "Пирели" джантите и във фирмата ги слагат, помпат и балансират, след което ги връщат готови за използване - разказва бившият пилот от F1 Сергей Сироткин. - След състезанията тимовете не оставят нищо за себе си и връщат на "Пирели" абсолютно всички гуми за анализ, тестове и утилизация. Във всеки отбор работи по един служител на "Пирели". По време на състезателния уикенд той редовно помага на механиците на тима по всякакви въпроси за гумите и поведението им на трасето. А след предаването им за анализ държи връзка с отбора за предоставянето на окончателния доклад."

Всички тези процедури се отнасят до хиляди гуми, които "Пирели" не складира. След анализа в логистичния център на компанията в британското градче Дидкот, близо до Оксфорд, всяка гума отива за утилизация. Включително и комплектите за дъжд, които се използват много по-рядко по време на сезона.

В специализиран цех каучукът се раздробява до малки гранули, които се изгарят при температура над 1400 градуса по Целзий. При такива високи температури на горене се избягва отделянето на отровни изпарения. Единствените частици, които остават след такава обработка, са практически безвредни. 

А след изгарянето "Пирели" намира по-нататъшна употреба. Най-често остатъците от утилизирани гуми се използват за пътни настилки, но и в други промишлени производства. 

Процесът по утилизация е много важен за фирмата, която вече над 10 г. работи за минимизиране на замърсяването на околната среда. През 2007 г. "Пирели" започна постепенно да премахва ароматните масла от някои типове гуми, а 3 г. по-късно премина изцяло на производство без използване на такива масла. Това, разбира се, не е само по инициатива на фирмата, а и заради изискванията на европейското законодателство.

"Проблемите на околната среда винаги са били изключително важни в дневния ред на "Пирели". Начинът, по който утилизираме гумите, е потвърждение на това. Така че пътната настилка, по която феновете на F1 пътуват за някое състезание, с голяма вероятност съдържа наши преработени гуми", твърди бившият шеф на спортната програма на "Пирели" Пол Хембри.