Медия без
политическа реклама

Toyota засилва позициите си в Европа

Новият кросоувър Aygo X е разработен специално за Стария континент

12 Ноем. 2021
Toyota

Повечето производители считат, че няма смисъл да инвестират в модели от сегмент A, тъй като те носят минимални печалби. В Toyota обаче са на различно мнение и представиха най-малкия кросоувър в гамата си - Aygo X, който ще се произвежда в завода на компанията в Чехия. Преди това там се сглобяваха френските Citroen C1 и Peugeot 107, но японците прекратиха сътрудничеството с концерна PSA и предприятието вече е само тяхно.

Toyota Aygo X е модел, създаден в Европа, и е насочен изцяло към потребителите в този сегмент. Амбицията на японците е да продават около 120 000 бройки от автомобила. Габаритите на кросоувъра са дължина от 3700 мм, широчина - 1740 мм, височина - 1525 мм, и разстояние между двете оси - 2430 мм.

Обемът на багажника е нараснал с 63 литра - до 231 литра, като при свален втори ред той се увеличава до 829 литра. В списъка с опции мекият плъзгащ се покрив е запазен и тъй като, поне формално, моделът вече принадлежи към категорията SUV, производителят с гордост нарича това предложение първото в сегмента.

Максималният размер на предлаганите джанти е увеличен до 18 инча. Подобно на по-големите модели - Toyota Yaris и Yaris Cross, новият Aygo X е построен на модулната платформа TNGA-B. Окачването е McPherson отпред и задна торсионна греда.

Миниатюрният кросоувър се задвижва от 3-цилиндров бензинов двигател с обем 1.0 литър, развиващ мощност 72 к.с. и 93 Nm въртящ момент. В комбинация с 5-степенна механика това позволява ускорение от 0 до 100 км/ за 15.6 секунди и максимална скорост от 158 км/ч. Показателите с вариаторна трансмисия са 15.5 секунди и 151 км/ч. Средният разход на гориво е съответно 4.7 и 4.9 литра на 100 километра, а обемът на резервоара е 35 литра.

Оборудването е доста богато, като освен стандартните технологии включва мултимедийна система Toyota Smart Connect с 9-инчов сензорен екран, безжична поддръжка за Android Auto и Apple CarPlay и безжични софтуерни актуализации, както и аудиосистема JBL с 4 високоговорителя, 300-ватов усилвател и голям субуфер.

Кросоувърът разполага и с пакет Toyota Safety Sense от системи за безопасност, които вече са инсталирани в основната конфигурация (избягване на сблъсък с разпознаване на превозно средство и пешеходци, адаптивен круиз контрол, контрол на лентата).

Един от акцентите на Toyota Aygo X е новата палитра от цветови опции, в която всеки нюанс е кръстен на подправка: кардамон, чили, джинджифил и хвойна. Във всички случаи основният цвят контрастира с черния покрив и задната част.

През първите шест месеца от продажбите на клиентите ще бъде на разположение ограничено издание на цвят кардамон, допълнено с оранжеви акценти мандарина и черни 18-цолови джанти. Цената все още не е обявена. За стария Aygo в Европа дилърите на Toyota сега искат поне €13 290, докато Yaris се оценява на минимум €16 150.

 

Японците представиха нова хибридна система

Трансмисията Hybrid Synergy Drive на Toyota с електромеханичен вариатор вече се е превърнала в еталон сред хибридните системи. Toyota я използва за различни модели - от субкомпактни до представителни седани. Японската компания обаче разработва и други хибридни технологии. Например, на новия пикап Tundra се предлага традиционен автоматик с вграден електромотор. А в Япония дебютира нова версия на компактния кросоувър Raize със система e-Smart.

В случая Toyota последва пътя на Nissan, който от 5 години предлага задвижващ агрегат e-Power. В този случай двигателят с вътрешно горене не е свързан със задвижващите колела и работи само в режим на алтернатор, за да зарежда батерията.

Хибридната Toyota Raize e-Smart е оборудвана с нов 3-цилиндров атмосферен двигател с обем 1.2 литра, който развива 82 к.с. и 105 Nm, а под задната седалка е монтирана литиево-йонна батерия с капацитет само 4.3 кВтч. Колелата се задвижват от електромотор с максимална мощност 106 к.с. и 170 Nm, който е монтиран на предната ос.

Подобно на Nissan и неговата e-Power, и тук има режим Smart-Pedal, който се активира от отделен бутон и позволява шофиране само с един педал. В случая ускорението и забавянето се контролира само с газта.

Хибридът има малко по-малък резервоар за гориво - 33 литра срещу 36 литра при бензиновите версии. Собственото тегло на такъв кросоувър е 1060 кг, а средният разход на гориво (изчислен по цикъла WLTC) е 3.6 л/100 км. Системата e-Smart ще се поставя и на близнака на Toyota Raize - Daihatsu Rocky, като двата модела се произвеждат в един и същи завод в Япония.

От компанията уточняват, че новата хибридна система ще се появи и на други модели, които са изградени на същата модулна DNGA платформа. Тя представлява разновидност на универсалната TNGA и се използва за най-компактните модели на японския производител.

Ключови думи:

автомобили, Toyota