Quantcast
ЕС ще санкционира „всички виновни“ за граничната криза в Полша | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

ЕС ще санкционира „всички виновни“ за граничната криза в Полша

648
 ЕПА/БГНЕС
ЕС изчислява, че между 10 000 и 20 000 души са изправени пред все по-тежки условия в граничната зона.

Европейският съюз се съгласи на нови санкции срещу Беларус, насочени към ''всички участващи'' в улесняването на транспортирането на хора до границата на Беларус с Полша, където в момента хиляди се намират в импровизирани лагери, предаде в. ''Гаридън''. Жозеп Борел, върховният представител на ЕС за външната политика, каза, че решението на 27-те външни министри на ЕС отразява ''решимостта на Европейския съюз да се противопостави на инструментализирането на мигрантите за политически цели''.

Очаква се изготвянето на списък с лица и организации, които ще бъдат засегнати от замразяване на активи и забрани за пътуване. Той ще включва ''хора, авиокомпании, туристически агенции и всички, замесени в това незаконно насочване на мигранти срещу нашите граници'', каза Борел.

ЕС вече наложи четири кръга от санкции на беларуските власти и висши служители заради оспорваните избори миналата година и последвалата брутална репресия срещу мирни протестиращи. Дипломатите от ЕС също така обсъждат затягане на икономическите санкции срещу Беларус чрез разширяване на ограниченията, които вече са насочени към тютюневата и химическата индустрии – и двете жизненоважни източници на приходи за Лукашенко.

В понеделник президентът на Беларус каза, че много от мигрантите на границата с Полша нямат да желаят да се върнат в страните, от които са избягали. ''Готови сме да ги качим на самолети, които ще ги върнат у дома'', каза Лукашенко в телевизионно изказване. ''Но това са хора, които са много упорити и никой не иска да се върне. И е ясно защо - те няма къде да се върнат''. Той също така обеща Беларус да отвърне на наложените санкции.

Представители на ЕС проведоха разговори с държави от Близкия изток, за да забавят потока от хора от Ирак и Сирия към границата с Европа. Но това няма да реши въпроса какво да се прави с хилядите, които вече са хванати в капан и на които в много случаи им е отказано влизане както в Полша, така и връщане обратно в Беларус. Дипломатите изчисляват, че между 10 000 и 20 000 души са изправени пред все по-тежки условия в граничната зона заради падането на температурите.

Междувременно, от днес Обединените арабски емирства забраняват на граждани на Афганистан, Сирия, Йемен и Ирак да се качват на полети до Минск, предава БНР. Според Европейския съюз с полети от Близкия изток мигрантите достигат беларуско-полско границата, а режимът на Лукашенко ги използва, за да окаже натиск на Общността да вдигне санкциите срещу Минск.

 

Още

Германия решава дали да даде на Украйна ракети "Пейтриът“

25.11.2022

1998
Двамата загинали от ракета в Полша бяха погребани с държавни церемонии

20.11.2022

567
Руски ракети паднаха в Полша и убиха двама души (ГАЛЕРИЯ)

16.11.2022

Обновена

12407