Медия без
политическа реклама

Китай предупреди САЩ да не си играят с мира в Тайван

16 Ноем. 2021
БГНЕС
Си Цзинпин и Джо Байдън обмениха мнения и по редица ключови международни въпроси като положението в Афганистан и ядрената програма на Иран.

На фона на влошения диалог между Пекин и Вашингтон се проведе среща на върха между президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин, предаде БГНЕС. Лидерите обмениха мнения по двустранните отношения и международния дневен ред.

Новата ера на основните принципи на двустранните отношения между Китай и САЩ трябва да бъде основана на мирно съвместно съществуване, взаимно уважение и взаимна изгода, заяви китайският президент Си Цзинпин. Той изрази готовност да работи заедно с президента на САЩ Джо Байдън за постигане на консенсус и за положително развитие на отношенията между двете страни, съобщи китайското външно министерство.

Президентът на САЩ откри виртуалната среща с китайския лидер, като му напомни за отговорността му пред света и предложи да се определят "разумни граници". Байдън отбеляза, че те са необходими "особено по жизненоважни глобални въпроси като борбата с изменението на климата. В изявлението се посочва, че президентът на САЩ е подчертал значението на открития и честен обмен на мнения между лидерите.

Вашингтон се придържа към принципа "Един Китай", заяви американският лидер. "Байдън изрази готовност да повтори, че Съединените щати не се стремят да променят китайската система, не се стремят да укрепват съюзи срещу Китай и не възнамеряват да влизат в конфликт с Китай", съобщи Централната телевизия на републиката. Подчертава се също, че САЩ не подкрепят "независимостта на Тайван" и се надяват, че мирът и стабилността в Тайванския проток ще се запазят. От своя страна Си Цзинпин увери колегата си, че е готов да предприеме решителни действия, ако сепаратистките сили на острова преминат линията, съобщи агенция Синхуа. САЩ трябва да проявяват предпазливост по въпроси, засягащи суверенитета и сигурността на Китай, заяви Си. 

Си Цзинпин и Джо Байдън обмениха мнения и по редица ключови международни въпроси като положението в Афганистан и ядрената програма на Иран, съобщи агенция Синхуа.

От виртуалната среща не се очакваше да има фундаментално значение за отношенията, нито да бъде постигнато нещо ново в контекста на Тайван, заяви Белият дом.  Отношенията между Китай и САЩ рязко се влошиха по време на президентството на Доналд Тръмп, когато САЩ започнаха търговска война, започнаха да оказват прекомерен натиск върху китайски технологични компании като Huawei и ZTE, последваха санкции заради положението с правата на човека в Тибет и Синцзян и засиления контрол на континентален Китай над Хонконг, включително приемането на Закона за националната сигурност. САЩ също така продължават да обвиняват Китай, че не е успял да ограничи разпространението на коронавируса и допълнително нагнетяват обстановката чрез редовни контакти с Тайван.

 

Още по темата