Медия без
политическа реклама

Германия спря сертифицирането на „Северен поток-2“

16 Ноем. 2021
ЕПА/БГНЕС

Германският регулаторен орган спря сертифицирането на Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровода "Северен поток-2". Федералната мрежова агенция е преустановила сертифицирането поради правни и организационни проблеми. Това се казва в изявление, публикувано от регулатора днес, предава БГНЕС.

"След преглед на документите агенцията стигна до заключението, че сертифицирането на оператора на газопровода "Северен поток-2" може да бъде разгледано само ако операторът има правна форма съгласно германското законодателство", се казва в изявлението. "Процесът на сертифициране ще бъде възобновен, когато операторът със седалище в Цуг, Швейцария, прехвърли основния капитал, свързан с тръбопровода, на германско дъщерно дружество", заяви регулаторът.

"Северен поток-2" минава от руския бряг през Балтийско море до Германия и се състои от две тръби с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно. Изграждането му е завършено в началото на септември. СеПо-рано германското министерство на икономиката съобщи на РИА Новости, че е завършило анализа на сигурността на доставките в рамките на процедурата за сертифициране на "Северен поток-2" и го е представило на Федералната мрежова агенция. В анализа се казва, че издаването на сертификата не застрашава сигурността на доставките на газ за Германия и Европейския съюз. 

Газопроводът "Северен поток-2" е напълно завършен и готов за експлоатация. Това е съобщил по време на конферентен телефонен разговор с инвеститорите в проекта зам. ръководителят на отговорния отдел в "Газпром" Алексей Финников, предаде ТАСС.

Още по темата