Медия без
политическа реклама

Бербатов: Протоколът от конгреса на БФС е сериозно манипулиран

Екипът на кандидат-президента пусна аудио доказателство за неверен цитат на Камен Костадинов

18 Ноем. 2021
БГНЕС
Извънредният конгрес на БФС беше проведен в зала 1 на НДК на 12 октомври.

Ден след публикуването на протокола от извънредния конгрес на Българския футболен съюз загубилият кандидат-президент Димитър Бербатов официално оспори достоверността на съдържанието му. Още вчера, когато Агенцията по вписванията направи документа публично достояние, от екипа на бившия голмайстор на "Манчестър Юнайтед" изразиха съмнения за манипулации в редица пасажи, а днес представиха и своите доказателства за някои от тях.

"Стремежът на БФС всячески да прикрие направените нарушения на устава си и закона по време на конгреса, проведен на 12 октомври 2021 г., се потвърдиха, след като протоколът, изготвен от приближените на Борислав Михайлов, излезе наяве. Припомняме, че това стана възможно въпреки направения опит той да бъде видим само за Търговския регистър и никой от клубовете, участвали в конгреса, да няма достъп до него - грубо нарушение на закона. Направихме необходимото и протоколът бе публикуван от Агенцията по вписванията. За съжаление, опасенията ни, че той няма да отразява фактически случилото се в конгресната зала, а ще бъде манипулиран, се оправдаха", написа Бербатов чрез официалния профил на кампанията си във "Фейсбук" - "Р-еволюцията е тук".

В публикацията се казва, че в момента тече "детайлен анализ на случилото се в залата на база на аудио и видео файловете от целия конгрес". Като основно доказателство за манипулиране на протокола от екипа на Бербатов посочват няколко от ключовите реплики на водещия на конгреса Камен Костадинов - член на изпълкома на БФС, бивш депутат от ДПС и настоящ член на партийното ръководство на движението:

"В протокола е записано: "Брой присъстващи и участвали в гласуването - 480 (съгласно броя на положените подписи в избирателните списъци – гласуване за президент на БФС - 4 броя)."

Категорично невярно. Такова изказване от страна на водещия Камен Костадинов не е имало (справка - аудио файловете, с които разполагаме, част от които разпространихме в медиите).

В протокола още е записано: "Председателят на Комисията за избор на президент и членове на ИК обяви, на основание чл. 44, ал. 3 от Устава на БФС, че необходимият брой гласове за избор при присъстващи към момента на гласуването 480 делегата е 241 гласа за един кандидат."

Категорично невярно. Такова изявление не е правено пред конгреса (справка - аудио файловете на целия конгрес, с които разполагаме).

Освен това, в никоя част на протокола не присъства обявеното от трибуната от водещия Камен Костадинов - "...за протокола и за медиите да кажа, че 242 делегатски гласа са делегатите, които представляват повече от 50% и са необходими за вземането на решения след направената проверка."

В допълнение Бербатов публикува аудио запис на последната цитирана реплика на Камен Костадинов, който може да бъде чут тук.

"Пороците по организацията и провеждането на конгреса заедно със сериозните различия между протокола и реалните събития убедително сочат, че няма съд, който би отредил, че решенията, взети на този конгрес, са легитимни - добавят от "Р-еволюцията е тук". - Отново напомняме, че ние се придържаме единствено към устава и закона. Това е начинът, по който БФС трябва да се ръководи в своите действия. Болезнено е, но това е и начин футболният съюз да скъса веднъж завинаги с порочните практики, с които настоящото ръководство на БФС борави всекидневно. Докога ще търпим това порочно управление и това напълно провалило се ръководство на БФС?"

Вписването на Борислав Михайлов като президент на Българския футболен съюз е спряно с решение на Софийски градски съд. Това съобщи другият кандидат за поста Димитър Бербатов, който загуби изборите по време на извънредния конгрес на БФС на 12 октомври.
Протоколът от конгреса на БФС на 12 октомври стана публичен малко повече от месец след провеждането на форума.

Още по темата