Медия без
политическа реклама

Вече са изплатени на бизнеса 4 млн. лв. компенсации за скъпия ток

По-голямата част от бизнеса ще получи помощта за октомври и ноември накуп следващия месец

19 Ноем. 2021
Илияна Кирилова
Андрей Живков

Вече са изплатени на небитови потребители 4 млн. лв. компенсиции за скъпия ток. Това обяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков, който отчете, че министерството е подписало договори за изплащането на помощта с почти всички доставчици на електроенергия.

Служебният кабинет реши да намали дължимия дивидент към държавния бюджет от АЕЦ "Козлодуй" в размер на 450 млн. лв. и с тях да бъдат компенсирани заради драстичното увеличение на цената на тока около 630 000 небитови крайни клиенти. Освен фирми сред тях са и болници, учебни заведения, общински структури и др., които от 1 юли т.г. купуват електроенергията от свободния пазар. Размерът на компенсацията е 110 лв. за всеки изразходван мегаватчас през месеците октомври и ноември. Тази помощ не засяга битовите абонати - домакинствата, за които цената на тока се определя от КЕВР.

По-голямата част от бизнеса - 80%, ще получи помощта през декември с ноемврийските сметки за ток. Тогава фирмите ще получат компенсациите за два месеца накуп, заяви министър Андрей Живков. Първоначално очакването бе това стане още този месец с октомврийските фактури, но мярката се забави, защото трябваше да се получи одобрение от Брюксел.

Заедно с тези компенсациите фирмите, които не са избрали свой доставчик на електроенергия и заради това в момента плащат по най-високата тарифа на доставчик от последна инстанция, ще получат и между 15 и 30 лв. намаление на цената на мегаватчас. Това стана възможно след като КЕВР промени методиката, по която се изчислява цената на тока от доставчик последна инстанция.

"С тези две мерки България е страната в ЕС с най-големи компенсации, дадени от държавата заради поскъпването на електроенергията", заяви министър Андрей Живков.

Министерството на енерегетиката започва информационна кампания към фирмите как да си изберат доставчик на електроенергия. Оказа се, че само 40% са направили това и по-голямата част от небитовите потребители автоматично са разпределени към ЕРП-та и други търговци на ток като доставчици от последна инстанция. "Подготвили сме видеоклипове и разяснителни листовки, които ще бъдат разпространявани чрез медии, ЕРП-та и общините", каза министър Живков.

Още по темата