Медия без
политическа реклама

Ивет Горанова извоюва бронза на световното първенство

21-годишната каратистка прибави втори медал към колекцията си от шампионата на планетата

20 Ноем. 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС архив

Олимпийската шампионка Ивет Горанова спечели бронзов медал на кумите в кат. до 55 кг на световното първенство по карате в Дубай (ОАЕ). В схватката за третото място 21-годишната състезателка от Долна Митрополия извоюва убедителна победа с 4:1 т. над представителката на Люксембург Дженифър Уорлинг.

Българката демонстрира обичайния си агресивен стил и първа получи точка за безответна атака, а в края получи и нови 3 точки за чист удар с крак в главата на съперничката.

"Първо искам да благодаря на всички, които бяха до мен. Щастлива съм от този бронз, въпреки че бях дошла за златото. След олимпийските игри нямах много време за почивка. В интерес на истината предните два дни бяха много тежки и психически, и физически. Вчера не исках да мисля за схватката. Но днес бях сигурна, че победата е само моя. Гледах единствено да съм концентрирана. За мен тази година беше уникална. Оценявам я не с шестица, а с десетка. Дано имам още такива", сподели Ивет пред БНТ.

Златния медал в категорията получи Ахлам Юсеф (Ег) след служебна победа с 8:0 т. срещу Тринити Алън (САЩ), която заради травма въобще не се яви за финалната схватка. Именно американката спря българката на 1/4-финалите в откриващия ден от категорията в сряда. Впоследствие Алън се отказа заради контузия в 1/2-финала срещу Уорлинг, въпреки че водеше с 5:1 т. След жалба срещу действията на съперничката ѝ обаче състезателката от САЩ все пак беше допусната до финала и така изтегли Горанова в репешажите.

В тях златната медалистка от Токио 2020 извоюва драматична победа над Хералдине Пеня (Кол). След оспорвана и динамична битка двубоят от III кръг на допълнителните пресявки завърши при равен резултат 2:2 т. По време на мача обаче Ивет беше получила предимство "сеншу" от реферите и бе обявена за победител по правилото за първата безответна атака.

За Ивет Горанова това е втори бронзов медал от световно първенство след шампионата в Мадрид `18. В колекцията си тя има още злато от Европейските игри в Минск `19 и бронз от европейското първенство в Гуадалахара `19.

Ключови думи:

карате, Ивет Горанова

Още по темата