Медия без
политическа реклама

Пън Шуай във видео разговор с МОК: У дома съм и съм добре

22 Ноем. 2021
ЕПА/БГНЕС
Усмихната Пън Шуай се вижда на монитора, чрез който президентът на МОК Томас Бах провежда видео разговора с китайската тенисистка.

Смятаната за изчезнала китайска тенисистка Пън Шуай е провела 30-минутен видео разговор с трима представители на МОК, сред които лично президента на олимпийското движение Томас Бах. Това съобщиха от централата на международния олимпийски комитет в Лозана, като увериха, че 35-годишната бивша №1 в света на двойки е добре въпреки всички тревоги за нейната безопасност.

"В началото на разговора Пън Шуай благодари на МОК за неговата загриженост. Тя обясни, че е добре и в безопасност в своя дом в Пекин, но в момента иска личното ѝ пространство да не бъде нарушавано. Затова предпочита да прекарва времето си с приятели и семейство. Въпреки това тя ще продължи да се занимава с тенис - спорта, който толкова много обича", се казва в официалното съобщение на МОК.

Освен Бах в конферентната връзка са участвали още китайският член на олимпийското движение Ли Линуей и председателят на комисията на спортистите към МОК Ема Терхо.

"Успокоих се, като видях, че Пън Шуай е добре. Това беше най-голямото ни притеснение - сподели бившата финландска хокеистка. - Тя изглеждаше отпочинала. Предложих ѝ моята подкрепа и ѝ казах да се чувства свободна да ме потърси по всяко време, когато ѝ е удобно. За което тя изрази благодарност."

От МОК разкриха още, че в края на разговора Пън Шуай е приела поканата на Томас Бах да вечеря с него в Пекин, когато той пристигне в китайската столица в края на януари, в навечерието на XXIV зимни олимпийски игри (4-20 февруари 2022 г.). Поканени да присъстват са също Ема Терхо и Ли Линуей.

Поредица от косвени доказателства за безопасността на китайската тенисистка Пън Шуай се появиха в социалните мрежи през последните 24 часа.

Глобалната тревога за състоянието на Пън Шуай възникна през последните дни, след като стана ясно, че никоя международна медия или институция не може да установи личен контакт с нея от 2 ноември насам. В онзи ден китайската тенисистка публикува в местната социална мрежа "Уейбо" отворено писмо с обвинения за изнасилване към бившия вицепремиер на страната Джан Гаоли.

Впоследствие целият профил на Пън беше заличен, а всички новини, свързани с нея, бяха изтрити от китайското интернет пространство. На 17 ноември китайската държавна телевизия CCTV разпространи имейл, подписан от Шуай, в който тя заявява, че е добре, и отрича всички твърдения за сексуален тормоз.

В последните два дни пък китайски журналисти от държавни медии разпространиха снимки и видео клипове с образа на носителката на две титли от Големия шлем на двойки. Заради пълното мълчание от нейна страна обаче това само засили подозренията относно автентичността на кадрите.

Две седмици след като бившата №1 на двойки в женския тенис Пън Шуай обвини бивш член на Политбюро на китайската комунистическа партия в изнасилване и изчезна, държавната телевизия на Китай разпространи имейл от нейно име, в който тя отрича собствените си твърдения от
Къде е Пън Шуай? Това е въпросът, който през последните 24 часа светът на тениса задава все по-шумно, насочвайки вниманието към тревожната ситуация с бившата №1 на двойки Пън Шуай.

Ключови думи:

тенис, Пън Шуай, МОК, Томас Бах

Още по темата