Quantcast
Стефан Янев: Не настилката е виновна за инцидента с автобуса | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Стефан Янев: Не настилката е виновна за инцидента с автобуса

Пътни експерти: Случи се второ "Своге"
Обновена
11 085

Служебният премиер Стефан Янев отхвърли възможността нередности в настилката на пътя по АМ "Струма" да са причинили тежкия инцидент с автобус, при който тази нощ загинаха 46 пътници. "Аз не бих приел никакъв вид спекулации, че участъкът на магистралата, дупки или неравности са нещото, което е било от значение в този инцидент. От видимата картина по-скоро е друга причината", заяви Янев по време на брифинг в Министерския съвет заедно с премиера на Северна Македония Зоран Заев.

Той допълни, че всички органи, които имат отношение към безопасността и разследването на такъв тип инциденти работят на място. "Оценката на участъците и какво точно се случва по пътищата и тяхното качество е оценка на специализирани отговори", заяви служебният премиер. 

Оцелелите от катастрофата на "Струма" са настанени в "Пирогов". Премиерите Заев и Янев са ги посетили. По техни думи в момента се провеждат беседи с тях. Те обаче не пожелаха да отговорят на въпрос какво са разказали пострадалите, тъй като има следствена тайна, а и личните преживявания на хората са травмиращи.

„Искам да изкажа съболезнования и на двата ни народа. В понеделник вечерта България изгуби 9 живота в старческия дом. А днес – Македония загуби 46 - млади хора и деца. Това е една страшна трагедия, която се случи с македонския автобус, който се е връщал от Истанбул за Скопие. Искам да изкажа съболезнования на българския народ от македонския народ за тяхната трагедия и да изкажа благодарност от името на македонския народ за съболезнованията от страна на българския народ”, каза Зоран Заев.

ПЪТНИ ЕКСПЕРТИ

В същото време експерти по пътна безопасност оприличиха днешната трагедия с трагичния инцидент край Своге през 2018 г., при който загинаха 20 души. Съмненията бяха за некачествено ремонтиран път, но три години по-късно още няма произнесени присъди.

Инцидентът днес е станал на 31-ви км на АМ “Струма“, в района на село Боснек. "На това трасе често стават пътно транспортни произшествия. То е с огромна денивелация в продължение на два километра. Това трасе е едно от най-тежките в нашата страна”, коментира кметът на Перник Станислав Владимиров.

„Няколко правителство поред отказват да се занимават с проблемите, свързани с маркировката по нашите пътища. Маркировката в България не отговаря на нормативните изисквания за светлоотразителност.“ Това заяви пред БНР Богдан Милчев от Института за пътна безопасност по повод тежката катастрофа на АМ „Струма“.„Шофьорите се напрягат и уморяват по-бързо, а когато се уморяват по-бързо, те допускат и по-често грешки“, допълни Милчев.

„В този участък около село Боснек има множество тежки инциденти със смъртни случаи, включително миналата година верижна катастрофа с участие на автобус. В продължение на няколко месеца ние алармираме българското правителство, че предстои „второ Своге“, тъй като дефицитите на пътната безопасност в цялата транспортна система са страшно много и въпрос на време е, но никой не знае къде, да се случи подобен инцидент, какъвто се случи със Своге“, отбеляза Богдан Милчев.

Според него погрешно е да се разследва само за човешка грешка или техническа неизправност, тъй като така се отменя версията за състоянието на пътя.

За този участък от "Струма" е имало и множество сигнали за нелегален изход на кариера, който е замърсявал пътя.

"Ще бъде назначена проверка на пътния участък, където се е случила тежката катастрофа с македонски автобус. Още тази сутрин ще бъде сформирана работна група и на мястото ще бъдат изпратени представители на МРР и АПИ", съобщи регионалният министър Виолета Комитова пред bTV.

Тя гарантира, че резултатите от проверката веднага ще бъдат обявени пред обществеността. "На този етап не мога да кажа дали е имало сигнали за неизправности в този участък. Има огромен обем преписки в АПИ и МРРБ, ще бъдат проверени", коментира Комитова. Регионалният министър коментира и информацията, че в този участък има нелегален изход към магистралта от каменна кариера: "Нямаме информация за нелегалните изходи".

 

Още

МВР задържа шофьора, врязал се в магазин в Пловдив

26.12.2021

Обновена

2591
Медици са ранени след удар на трамвай и линейка в София

12.12.2021

2173
Борисов: Корупцията сплотява!

11.12.2021

10015