Медия без
политическа реклама

427 съдии и прокурори осъдиха Турция в Страсбург

Анкара трябва да плати на всеки по 5000 евро заради незаконния им арест

23 Ноем. 2021
Снимка: Светослав Терзиев
Съдът в Страсбург за правата на човека

Турция бе осъдена днес в Страсбург от 427 съдии и прокурори да им плати по 5000 евро обезщетение, защото ги е арестувала незаконно след неуспешния държавен преврат на 15 юли 2016 г.  

Европейският съд за правата на човека постанови, че Турция е нарушила спрямо тъжителите чл. 5 (право на свобода и сигурност) от Европейската конвенция за правата на човека, като ги е държала в арестите при грубо нарушение на процесуалните закони и без да им даде възможност за ефективна защита. Делото "Туран срещу Турция" обедини жалбите на съдии от Върховния касационен съд и Върховния административен съд, от низови съдилища, както и оплаквания до Страсбург от прокурори. Всички са били жертва на съдебен произвол, нареден от президента Реджеп Ердоган.

След смазването на преврата, предполагаемо организиран от стария приятел на Ердоган - ексцентричния духовник в изгнание Фетулах Гюлен, - в Турция започна най-голямата чистка в нейната история. Десетки хиляди хора - военни служители, съдии, прокурори, чиновници, учени - бяха изгонени от работата си без причина и заменени от неопитни лоялисти на партията. Журналисти, автори и членове на гражданското общество бяха изпратени в затвора без никаква перспектива за освобождаване. Политиците, включително неговите съперници, вече бяха затворени.

През изтеклите оттогава пет години Ердоган заклеймяваше всеки, който се изправи на пътя му, че е терорист или чуждестранен агент. Изтезанията и малтретирането в полицейските арести станаха обичайни практика, напомни БГНЕС. Той също така използва извънредните обстоятелства, за да заглуши критичните гласове в медиите. Бегълците от режима му преследваше и в чужди държави, като настояваше да му бъдат предавани, както стана в България при управлението на Бойко Борисов. 

 

Ключови думи:

съд, Страсбург, Турция

Още по темата