Quantcast
Експерт: Поведението на шофьора на автобуса е неадекватно | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Експерт: Поведението на шофьора на автобуса е неадекватно

Липсата на магистрално осветление е национален проблем, посочи друг специалист
Обновена
9 843
 БГНЕС
Според бившия следовател Георги Илиев главната задача на разследващите е да се установи дали пожарът е възникнал преди или след удара в мантинелата и какво е горяло толкова много.

"Ясно личи, че поведението на шофьора на автобуса е неадекватно - той се удря в мантинелата, минава в ляво, в дясно по пътното платно, което ни говори, че нещо се е случило в този момент." Това коментира пред БНТ бившият следовател в Националната следствена служба Георги Илиев след тежката автобусна катастрофа на АМ "Струма", при която вчера загинаха 46 души. Преди да се пенсионира, Илиев беше един от магистратите, които разследваха най-тежките катастрофи в страната.

Според Илиев главната задача на разследващите е да се установи дали пожарът е възникнал преди или след удара в мантинелата и какво е горяло толкова много. "Защото аз оставам с впечатлението, че този пожар е бил много кратък и с много висока температура. За да има взрив, означава, че има натрупване на пари от летливо горящо вещество в самия автобус", обясни експертът.

Той прогнозира, че разследването ще отнеме поне 6 месец, причината за инцидента ще бъде установена малко по-рано, а виновниците по-късно.

Разследването задължително да се води от разследващи органи от нашата страна, но по закон Република Северна Македония е в правото си да води паралелно разследване, допълни бившият следовател.

Днес е Ден на национален траур в България в памет на загиналите на магистрала "Струма" и възрастните в дома в село Рояк. Северна Македония също обяви тридневен траур заради жертвите на катастрофата.

"Нямам спомен да има пътен знак, който да сигнализира, че в участъка на катастрофата на АМ "Струма" има отбивка. И да има, знакът трябва да е такъв, че да се забележи", коментира пред bTV проф. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на вещите лица и експертите. Той допълни, че няколко пъти се е обърквал на това място и е бил на косъм да влезе в т.нар. отбивка за почивка, която не е сигнализирана, има завой, има и денивелация. "Отбивката за почивка в завой по съвсем друг начин трябва да е отделена, без да има конфликт с пътя", допълни експертът.

По думите му има няколко основни експертизи, които трябва да се направят в хода на разследването на катастрофата. Първата е за проектирането на пътя, втората е за изпълнението на строителството. "Какво е техническото задание - има случаи, в които се оказва, че отдолу вместо да се сложи чакъл, се слага минен отпадък със сяра, който водата го разяжда и пътят пропада. В този участък пътят не е от най-добрите", обяснява той.

Третата експертиза е на автобуса - кога е произведен, има ли лиценз, има ли ограничител на скоростта. Той допълни, че редовна практика на Балканите е да се маха ограничителят на скоростта. Ананиев каза още, че винаги трябва да има двама водачи, които да почиват на три часа, по нашите стандарти - 4,5 часа. "Тахошайбите са с две карти, но при експертизите понякога се установява, че има само един шофьор. Може да се окаже, че вторият шофьор е жив и здрав в Македония, само са му взели картата. Аз съм участвал в такива експертизи", допълни той.

Четвърта експертиза е пожарната - да се докаже къде е бил пожарът, какви са възможните варианти. "След като се види къде е бил, ще се търси и от какво е. Възможна е искра в двигателя от спукана гума. Възможна е и друга хипотеза - статистиката е показала, че в новогодишните празници има много пожари вследствие на пиротехнически средства. Това са екскурзианти, които са били на пазар, има опасения, че автобусът е бил пълен с пиротехнически средства, които се запалват. Какъв е източникът на пожара, ще каже експертизата", обясни Ананиев.

"На този етап е трудно да се каже каква е причината за тази трагедия, но най-вероятно ще се окаже, че тя не е само една. Има комплекс от причини - от безхаберието не само от страна на нашата държава, а и от цялата обстановка що се касае до пътна безопасност, обучение на шофьори, изпити и всичко останало", коментира пред Нова тв  Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. "Ако на мястото на инцидента имаше ясна правилно поставена и отговаряща на българките и европейските стандарти маркировка с насочващи стрелки, най-вероятно водачът нямаше да се заблуди, че най-дясната лента продължава вдясно", каза още той.

Според пътния експерт и проектант инж. Владимир Жиянски има два фактора, довели до трагедията. "Единият е отсъствието на магистрално осветление. Това е национален проблем. Втората причина е т.нар. "еластична ограда". Доказано е, че тя е вредна. Това е причината за трагедията в Своге. Тогава загинаха 20 души, а сега са 45. Причината е същата", коментира той. Жиянски е категоричен, че трябва да бъде направен одит на цялата пътна мрежа.

Още

Съдът отново върна на прокуратурата делото за катастрофата край Своге

25.01.2022

422
Американски супермодерен изтребител F-35 се разби в Южнокитайско море

25.01.2022

6313
Автобус с пътници се преобърна край Русе

22.01.2022

2200