Quantcast
Пандемията вилнее с нова сила в Европа | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Пандемията вилнее с нова сила в Европа

Франция и Германия се връщат към рекордните си статистики за боледуващи
4 797
 ЕПА/БГНЕС
На коледен пазар в Кьолн се допускат клиенти по правилото 2G - ваксинирани и преболедували

Франция регистрира повече от 30 000 нови случая на коронавирус през последното денонощие, което поражда опасения за настъпление на пета вълна на пандемията в страната, предаде БГНЕС. Според последните данни на здравните власти през последното денонощие са установени 30 454 нови случая на заразяване. За последен път подобно число е регистрирано на 11 август - 30 920 новозаразени.

Министърът на здравеопазването Оливие Веран заяви пред депутатите в Националното събрание, че новите случаи бележат "много значително увеличение, което свидетелства, че за съжаление се намираме на прага на пета епидемична вълна". Той заяви, че 6 милиона пълнолетни граждани все още не са ваксинирани, а "това е твърде много". Веран отбеляза, че според  неоспорими доказателства неваксинираните пациенти са 12 пъти по-застрашени от тежка форма на заболяване след среща с вируса.

- Новите случаи на заразени с коронавируса в Германия за едно денонощие са 66 884, което е нов максимум за цялата пандемия, показват данни на института "Роберт Кох". Предишният пик по този показател бе на 18 ноември, когато бе съобщено за 65 371 новозаразени. От последици от заболяването, предизвиквано от коронавируса, за едно денонощие са починали 335 пациенти. За пръв път от началото на пандемията седемдневният показател за разпространение на коронавируса надхвърли 400 случая на 100 000 и днес е 404,5. Преди месец той бе на равнището на не повече от 100 души на 100 000.

От днес за всички пътници ще се прилага "регламентът 3G" – съкращение от "Genesen, Geimpft, Getestet" ("свободен от болести", "ваксиниран", "тестван"). Ако в автобус или трамвай пътникът не може да представи доказателства за едно от тези условия, трябва да напусне превозното средство на следващата спирка. Ръководството на железниците Deutsche Bahn въведе експериментални проверки на място за спазването на "правилото 3G" още на 23 ноември. Освен това от 24 ноември и в офисите се въвежда "правилото за 3G". Критиците изразиха съмнения, че нововъведението ще бъде ефективно прилагано и наблюдавано. 

На фона на нарастващия брой инфекции изпълняващият длъжността министър на здравеопазването Йенс Шпан отправи остри критики към онези, които избягват ваксинацията. Според него "все още има хора, които вярват, че вирусът не може да им навреди. Бих искал да вкарам тези хора в интензивното отделение и пред лицето на страдащите там да попитам: "Какво още трябва да се случи, за да ви стигне?"

- В Чехия се обсъжда ново законодателство, с което ваксинирането срещу ковид да стане задължително за хората над 60-годишна възраст, предаде ДПА.

Причината е, че че тази възрастова група е изложена на най-голям риск да се разболее, каза вчера премиерът Андрей Бабиш, който скоро ще напусне поста. Той добави, че консултативен съвет по здравеопазването вече е препоръчал да се вземе такова решение. Бабиш каза, че в здравното министерство се работи по законопроект за задължително ваксиниране на някои професионални групи, включително здравните работници, полицаите, войниците и пожарникарите. Но засега не се обмисля обявяването на ново извънредно положение заради пандемията.

По последни данни в Чехия заболеваемостта на седемдневна база е 1029 на 100 000. Особено висока е в източната част на страната, което наложи армията за помага на претоварените болници. В някои градчета близо до германската граница бяха отменени коледните базари.
 

Още

Хамбург може да ограничи топлата вода заради недостиг на газ

03.07.2022

557
Хаосът по летищата продължава с Франция и Испания

03.07.2022

Обновена

3209
Германия конфискува три кораба за втечнен газ на "Газпром"

03.07.2022

16157