Quantcast
Зеленият сертификат ще важи в ЕС с бустерна ваксинация | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Зеленият сертификат ще важи в ЕС с бустерна ваксинация

Еврокомисията пише нов регламент за пътуванията
Обновена
9 741
 Европейска комисия
Зеленият сертификат ще се обогати с данни за бустерна доза ваксина

Европейската комисия ще въведе нов регламент, според който зеленият сертификат за завършена ваксинация ще важи, ако в него е включена и трета (бустерна) доза, съобщи базираното в Брюксел американско електронно издание "Политико". Идеята е била предложена вчера официално от Гърция на Съвета на ЕС по общи въпроси и е възможно да бъде огласена още утре като колективно решение от името на Колегиума на ЕК.

Регламентът ще промени изискванията при пътуване между държавите от ЕС. Когато местните власти решават кои пътници да бъдат карантинирани, няма да има значение от коя държава пристигат, а ще се оценява личният им здравен статус. Ако имат зелен сертификат за ваксинация или отрицателен тест, направен непосредствено преди пътуването, няма да бъдат поставяни в принудителна изолация, независимо откъде идват.

Предложението на Австрия за въвеждане на задължителна ваксинация във всички държави от ЕС бе отхвърлено, но Германия е склонна да го приеме само за своите граждани. Няма да има разделение между ваксинирани и неваксинирани, но неваксинираните ще трябва да се тестват по-често.

Ще се промени и картографирането на Европа за проследяване на заразата. В какъв цвят ще бъде представяна всяка държава ще зависи не само от дела на заразените, но и от процента на ваксинираното население. Това поставя България в неблагоприятно положение, защото е последна по ваксинация в Европа, и дори когато има спад на разпространението на заразата, ще се смята за по-рискова.

ПРЕПОРЪКА

В унисон с новите тенденции Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) промени препоръките си за трета доза, като вече смята, че тя е необходима на всички възрастни, с приоритет върху тези на възраст 40 и повече години. Новата позиция бе обявена от директора на институцията Андреа Амон. До този момент препоръките бяха трета доза да се прилага на рискови пациенти, хора с компрометирана имунна система и възрастни над 65 г.

 

Още

Асен Василев: ЕК помага да купим 10 млрд. куб. м газ

14.06.2022

4069
Според ЕК България още не е готова да приеме еврото

01.06.2022

1466
Брюксел: Държавните разходи в България излизат от контрол

25.05.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

18806