Медия без
политическа реклама

Владимир Зеленски обяви, че в Украйна се готви държавен преврат

Според президента обаче информацията е невярна

26 Ноем. 2021
Президентство на Украйна
Владимир Зеленски

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви по време на пресконференция, че е получил информация, че на 1 декември в страната ще се осъществи държавен преврат, предава Риа Новости.

От това, което му е съобщено, бизнесменът Ринат Ахметов има пръст в този план, като за целта са му отпуснати милиарди долари. Преди три седмици украинското списание ''Новое время'' обяви Ахметов, чието състояние се оценява на 11,5 милиарда долара, за най-богатия украинец.

"Разполагаме не само с агентурна информация, но дори и с аудио информация, в която представители на Украйна с представители на Русия обсъждат участието на Ринат Ахметов в преврат в Украйна, че ще бъдат привлечени един милиард долара и т.н.", каза Зеленски, цитиран от БГНЕС. В същото време държавният глава добави, че не вярва в това, както и в участието на бизнесмена.

Украинският президент заяви още, че страната трябва да разчита на собствените си сили и армия, ако се стигне до конфликт с Русия. По думите му Украйна е "в състояние на война с Русия вече осем години" и всеки ден е възможна ескалация. С оглед на това Киев е напълно подготвен "за всякаква ескалация" и разполага с "реални разузнавателни данни, не само от нашето разузнаване, но и от страните партньори".

От 2014 г. насам се чуват прогнози от страна на Киев относно действията на руските въоръжени сили, включително предполагаеми планирани нападения. Руският президент Владимир Путин и преди е заявявал, че Русия няма да напада никого. Според него руската заплаха е "измислица на онези, които искат да се възползват от ролята си на фронтова единица срещу Русия, за да получат някакви бонуси и преференции за това". Москва многократно е заявявала, че не е страна във вътрешно-украинския конфликт и е заинтересована Киев да преодолее политическата и икономическата си криза. 

Ринат Ахметов е инициатор за създаването на ''Донгорбанк'', сега Първа украинска международна банка. Основател е на System Capital Management и негов единствен собственик. Чрез тази компания държи контролния пакет акции в над 100 промишлени предприятия – мини, металургия, енергетика, телекомуникации, банки, застраховане, медии, недвижимост и др. В предприятията на групата работят повече от 200 хил. души със средна заплата над 2 пъти по-висока от средната за страната. Ахметов притежава футболен клуб ''Шахтьор'' Донецк.

През юни т.г. Зеленски обяви, че най-влиятелните бизнесмени в Украйна ще бъдат принудени да разкрият своите активи и да спрат финансирането на политически партии съгласно ново законодателство, насочено към разрушаване на хватката на олигарсите върху политиката и икономиката на страната, припомня ''Файненшъл Таймс''. Президентът на Украйна предложи влиятелни бизнесмени да бъдат регистрирани като ''олигарси'', ако бъде установено от съвета за национална сигурност, че оказват влияние чрез собственост върху медии, бизнес монополи, финансиране на политически партии или чрез пряко заемане на държавна позиция.

Изброените олигарси ще трябва да представят изчерпателни декларации за имуществото си, като същевременно докладват за всички контакти с държавни служители. Ще им бъде забранено и да участват в приватизацията на големи държавни предприятия. Коментирайки закона, Ринат Ахметов тогава заяви, че всичко, от което хората се нуждаят от всяко едно правителство, е честна конкуренция и равни условия за всички.

Още по темата