Quantcast
Новата схема за финансиране: донякъде справедлива в очите на спорта | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Новата схема за финансиране: донякъде справедлива в очите на спорта

Президентите на големи и малки федерации споделиха пред "Сега" мнението си за математическия модел на ММС
1 538
 Илияна Кирилова
Президентът на БФВ Любомир Ганев призова всички федерации да не разчитат единствено на държавата за своето финансиране.

Държавата в лицето на министерството на младежта и спорта (ММС) се кани да въведе изцяло нов механизъм за финансиране с публични средства на спортните федерации в България. За разлика от досегашната "Програма за развитие на спорта за високи постижения", в която съществуваше генерална категоризация на спортовете според историческите успехи, потенциала и социалната им значимост, занапред се предвижда да бъдат въведени три събирателни групи: олимпийски индивидуални спортове; олимпийски колективни спортове; и неолимпийски спортове.

Конкретните бюджети на отделните федерации ще се изчисляват по математическа формула, отразяваща съотношението между реално постигнатите резултати, специфичните условия и нивото на конкуренция в различните дисциплини. С най-голяма тежест ще бъдат успехите на олимпийски игри, световни и европейски първенства, както и на глобални и континентални шампионати за младежи и юноши. Крайният резултат от уравнението за всяка федерация ще представлява полагащият ѝ се относителен дял от средствата, заложени за всяка от трите категории - съответно 81%, 13% и 6% от общия бюджет на програмата на ММС, който през последните години варира около 60 млн. лв.

Проектът на програмата за 2022 г. беше публикуван на сайта на министерството на 25 ноември и подлежи на обществено обсъждане в 10-дневен срок. В течение на този период, който изтича в неделя (5 декември), "Сега" потърси мнение от ръководителите на някои от водещите федерации в България, както и от представители на по-малки спортове.

По средата на срока повечето от тях вече са запознати с предложенията за генерална промяна в методиката за финансиране от държавата. Своите коментари се съгласиха да дадат президентите на шест различни федерации, като преобладаващото впечатление е, че проектът на ММС е предпоставка за равнопоставеност, макар и с отделни забележки към някои детайли. Ето какво казаха те:

 

Любомир Ганев, волейбол (БФВ):

"В новата програма на практика се отдава голямо значение на индивидуалните спортове. Над 80% от финансирането е за тях. Ние ще си представим проекта такъв, какъвто си го представяме всяка година. Нашият бюджет обикновено е повече от два пъти от това, което ни дава министерството. Ние винаги търсим и други приходи. В крайна сметка каквато е програмата, по нея ще кандидатстваме.

Направили сме коментари, че ние имаме четири възрасти под мъже и жени, а според този проект значение ще имат само първите две. Така, например, успехите на 18-годишните юноши във волейбола се обезценяват, защото ще се взимат предвид само резултатите на младежите до 20 г. и до 22 г.

Сигурно ще изникнат и други забележки, на в крайна сметка какъвто е законът за всички, такъв е и за нас. Ние винаги сме се старали нашият бюджет да бъде достатъчно голям, за да може през годината да направим всичко, което е нужно. Отново ще се опитаме да го защитим максимално добре пред министерството. Ще продължаваме да търсим и партньори.

И пак повтарям - ние не трябва да разчитаме само на държавата. С това се обръщам към всяка една федерация и всеки един клуб. Държавата каквото дава - трябва да се целува ръка. А спортът трябва да създаде един толкова атрактивен продукт, че да иска да се асоциира с други партньори и да генерира допълнителни приходи за своята дейност."

 

Георги Аврамчев, плуване (БФПС):

"Още не сме се запознали съвсем детайлно с новата програма. Тази седмица ще имаме събиране във федерацията, на което ще разгледаме акцентите в проекта на ММС. Ще анализираме по-подробно и другата нова програма - за кадрово осигуряване на спортовете по отношение на треньорите.

При всички положения българският спорт има нужда от нови идеи. Важно е да няма две различни програми за финансиране - една за олимпийска подготовка и друга за високите постижения. Колкото и нескромно да звучи, нашата федерация в последния олимпийски цикъл постигна относително най-много квоти с най-малко средства.

В никакъв случай не казвам, че плуването е по-добър спорт от останалите. Всички спортове трябва да бъдат достатъчно добре финансирани. Но когато се вижда, че с определен бюджет постигаш големи резултати, а други федерации с много повече средства не постигат същите резултати, би трябвало да е сигнал за нещо.

Ние дълги години бяхме във втората група, но сега вече имаме резултати, които ни позволяват да изискваме малко по-голямо внимание. Така че като цяло аз приветствам подобна нова категоризация, защото би трябвало да даде по-обективна оценка на свършената работа."

 

Добромир Карамаринов, лека атлетика (БФЛА):

"В момента все още нямам напълно ясна представа какво предлага новата програма на ММС, тъй като напоследък през повечето време съм извън България. Като президент на европейската федерация офисът ми е в Лозана, а тази седмица съм на заседания на световната федерация в Монте Карло. Не съм имал време да се запозная, но предстои да го направя."

 

Стефан Цветков, тенис (БФТ):

"За да има повече равнопоставеност, всички спортове трябва да започват с равен старт всяка година. Не бива едни спечелени медали отпреди две или три години да бъдат определящи за нивото на заслуги, защото това също може да е резултат от субективни фактори. Например, може в даден спорт да е имало смяна на поколенията и затова в определен момент да е имал по-малко успехи в сравнение с друг период, в който е бил по-успешен.

Освен това мисля, че трябва да се включат критерии за определяне на това колко един спорт е атрактивен от комерсиална гледна точка. Колко зрители и рекламодатели привлича, колко често е излъчван по телевизията, какви приходи и какъв имидж генерира за държавата."

 

Володя Златев, бадминтон (БФБ):

"Щом новата система премахва категоризация на спортовете, това е добре. Виждаме, че включва критериите масовост, социална значимост, работата с хората с увреждания. Ами бадминтонът е един от шестте спорта, официално застъпени в учебната програма за спорт в училище и работим много с ученици.

Добре е да има равнопоставеност на спортовете. Защото сега, без да казвам нещо лошо срещу другите спортове, борбата или щангите, да кажем, имат световно и европейско първенство всяка година и медалите им носят точки за категоризация. А при много спортове, включително и в бадминтона, не е така. Например при нас не се отчитат постиженията по големите турнири, които на практика са с ранг на световни първенства. Така че това нововъведение би трябвало да е свеж полъх и всички ще имат равен старт."

 

Юрий Алкалай, бейзбол и софтбол (БФБС):

"Като цяло програмата изглежда много добре, но може да са направят някои корекции за допълнително изчистване на субективизма. Тъй като тя, разбира се, е съобразена със ЗФВС, на първо място е важно да се помисли за промени в самия закон, който все така възпира по-малките федерации въобще да кандидатстват за финансиране.

В самия проект според мен не е правилно заложено съотношението на дяловете от общия бюджет на програмата. Несправедливо е колективните спортове да получават едва 13%, защото те имат много по-голяма тежест и носят много повече престиж.

Също така смятам, че в таблицата за точкуване на постигнатите резултати от неолимпийските спортове трябва да се взимат предвид класирания поне до шесто място, а не както е предложено само до трето. Но въпреки всичко се вижда, че новата програма е стъпка напред в отношенията между държавата и спортните федерации."

 

Още

Бивш съветник: Спортът се нуждае от специалист, а министърът не е

26.05.2022

ЯВОР ЕВТИМОВ

2724
"София Оупън" чака тенис елита за 7-и път в "Арена Армеец"

25.05.2022

181
Финансирането на спортните клубове - последна грижа на ММС

25.05.2022

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

1894