Медия без
политическа реклама

Частният тунел в Пловдив отива в прокуратурата

Велислав Минеков нареди разследване на незаконните разкопки край Римския стадион

30 Ноем. 2021
Уикипедия
Римският стадион в Пловдив, на метри от който бизнесменът Мирослав Стамов е копал необезпокояван от властите.

Частен тунел, прокопан близо до Римския стадион в Пловдив, очаквано се оказа незаконен. За него ще бъде сезирана прокуратурата, съобщиха от Министерство на културата, тъй като строежът не е съгласуван с ведомството и няма нужната документация. На мястото на разкопките не е присъствал и наблюдаващ археолог, какъвто трябва да има според Закона за културното наследство, уточниха от МК. Освен това са застрашени основите на къщите, в близост до които е копано.

Изкопите са на метри от историческия Римски стадион и достигат дълбочина 10 метра, показва репортерска проверка на Би Ти Ви. На много места били поставени метални врати към тунелите, чиято вероятна цел е да се ограничи достъпът за външни лица. Все още е неясно с каква цел са построени те, като най-често срещаната хипотеза е за подземна връзка между два частни имота.

В официална позиция министърът проф. Велислав Минеков заяви, че вчера, 29 ноември, е започнато незабавно административно производство по Закона за културното наследство. Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" ще извърши подробна проверка на обекта с комисия, в която ще има и представител и на Регионалния археологически музей в Пловдив. Целта е да се установи какви и колко точно нарушения на ЗКН и други нормативни актове са били извършени от наредителя на частните "разкопки". След приключването и на втората проверка, при която до дни ще бъдат описани всички извършени нарушения, Министерството на културата ще сезира прокуратурата за предприемане на процесуални-следствени действия, уточняват от ведомството.

Тунелът е собственост на пловдивския бизнесмен Мирослав Стамов. Той свързва две сгради на централната улица "Княз Александър I". Постройките на тази улица, наричана в Пловдив просто "Главната", са част от групов паметник на културата и подлежат на контрол и съгласуване с Министерството при извършване на всякакви строителни дейности по тях. 

Според версията на Стамов тунелите му имат документ за съгласуване и предписание от инженер-конструктор, а самите изкопни работи сe провеждат с цел укрепване и отводняване на сградата, тъй като в основите й имало подпочвени води. 

По-рано съседи съобщиха пред регионалния в. "Марица", че заради строителните работи конструкцията на къщите е започнала да се напуква. Адвокатът на съкооператорите Гено Василев коментира пред bTV, че става дума за сгради, строени в края на 19-и век, и всеки един от изкопите може да доведе до срутване. 

"По сигнала на гражданите направихме проверка на място с участието на представител на Археологическия музей. Установено е, че в подземното пространство са извършени изкопни работи и се излива стоманобетонна конструкция. Има старинен зид, за който трябва да се произнесат археолозите и Министерството на културата", обясни пред "Марица" кметът на район "Централен" Георги Стаменов. От района е издаден констативен акт, след това - и заповед за прекратяване на строителните работи, а после със случая се заема и МК.

Археологът София Христева потвърди, че в местния Археологически музей е получен сигнал от Общината за изкопите още миналата година. Тя и още един колега са отишли на място, но не са били допуснати от Стамов да направят оглед, уточнява Би Ти Ви.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?