Медия без
политическа реклама

Няма надежда за тестове за големите ученици

В 139 общини обаче те започнаха да редуват присъствените с онлайн уроците заради спад на заболямостта

Илияна Кирилова
В склада на БЧК в с. Лозен са налични едва 54 000 теста

Хоризонтът за присъствено обучение за гимназистите става все по-далечен. Все още тестове за тях няма и не се знае кога ще има, става ясно от обобщени данни на просветното министерство за получените и разпределени тестове, с които учениците биха могли да се върнат по класните стаи.

От началото на кампанията за връщане на учениците в клас с тестване до момента министерството на образованието е получило от министерството на здравеопазването общо 1 557 000 теста. От тях в училищата в страната са разпределени малко над 1.5 млн. теста, посочват от МОН. 

Тестването на децата от 1 до 4 клас започна на 10 ноември в 13 области. Започна се с най-малките, тъй като при тях дистанционното обучение е най-неефективно. От 15 ноември т.г. се включиха и останалите 15 области. До 26 ноември т.г. са изразходени близо 600 000 теста. Останалите 900 000 до раздадените 1.5 млн. теста осигуряват изследването на малките ученици до 10 декември т.г. 

Количеството необходими тестове за двете седмици от 29 ноември до 10 декември т.г. е по-голямо от изразходваното досега, защото постоянно се увеличава броят на децата от начален етап на обучение, които се връщат в училище със съгласие на родителите да бъдат тествани два пъти в седмицата, казват от МОН.

Оттам поясняват, че към този момент в склада на БЧК в с. Лозен са налични малко повече от 54 000 теста. Очевидно е, че те няма как да стигнат за големите ученици, които продължават втори месец да учат през компютрите си.

"В сегашната ситуация на недостиг на тестове МОН търси всякакви начини да върне колкото е възможно повече ученици от всички класове в училище, спазвайки заповедите на министъра на здравеопазването", казват от МОН. По-рано и министър Николай Денков посочи, че по-големите ученици от 5 до 12 клас ще се върнат в училище, когато бъдат получени обещаните от министерството на здравеопазването тестове.

Нищо чудно обаче да се окажем в ситуация децата масово да започнат да се връщат в клас заради спада на заболяемостта, който наблюдаваме последните дни, а тестове още да няма. До вчера 130 общини минаха към ротация на учениците от горен курс, тъй като при тях болните намаляха под 500 на 100 хиляди души (при 14 дневна заболяемост на ниво община от 250 до 500 души на 100 хил. души учениците следва да минават на ротация). От утре въпросните общини се увеличават до 139 на брой. Сред тях е и община Пловдив, където заболяемостта спадна до 484 души на 100 хил. - учениците от 5 до 12 клас там също преминават на ротационен принцип - 50% ще учат присъствено, останалите - дистанционни, като ще се сменят през седмица. Децата до 4 клас включително продължават да провеждат занятия в клас с тестване, без да участват в ротацията.

През последните две седмици заболеваемостта във възрастовата група от 0 до 19 г. е около 1000 деца седмично. В пика на вълната беше около 2500 деца седмично. Ваксинираните и преболедувалите сред големите ученици са повече от 10%, показват още данни на МОН.