Медия без
политическа реклама

Полша вика военния аташе на Беларус заради стрелба по границата

01 Дек. 2021
БГНЕС

Министерството на националната отбрана на Полша съобщи за плановете си да извика военния аташе на Беларус заради стрелбата с пневматично оръжие от беларуската страна на границата. Заявление по този въпрос е публикувано в Туитър от министъра Мариуш Бащак, съобщава БГНЕС.

''Провокациите на беларуските служби са напълно недопустими. В Министерството на отбраната ще бъде извикан военният аташе на Беларус, за да внесе разяснение по инцидента в района на Тереспол'', написа той.

Министерството на отбраната съобщи по-рано, че ''в района на Тереспол са обстрелвани осветителни стълбове, поставени от полските войници на границата с Беларус''. ''Прожекторите бяха разбити от изстрели от въздушно оръжие'', се казва в съобщението. Според данни на полското министерство, стрелбата е произведена от страна на територията на Беларус. 

Сега припомня:

Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви в понеделник, че Европейският съюз отказва да обсъжда съдбата на 2000 мигранти, които искат да отидат в Европа и са блокирани в Беларус на границата с Полша, предаде The Moscow Times.
Насилие избухна на границата между Полша и Беларус във вторник, когато мигранти, отчаяни да преминат в Европейския съюз, започнаха да хвърлят камъни по полските граничари, които отговориха с водни оръдия и сълзотворен газ, предава Си Ен Ен.
Европейският съюз се съгласи на нови санкции срещу Беларус, насочени към ''всички участващи'' в улесняването на транспортирането на хора до границата на Беларус с Полша, където в момента хиляди се намират в импровизирани лагери, предаде в. Гаридън''.

 

Още по темата